Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak vyřídit daňové přiznání on-line

Novinky, bab

Češi často nechávají vše na poslední chvíli. Jinak tomu není ani v případě podání daňového přiznání. Nejvíce formulářů bývá totiž na finanční úřady obvykle doručováno v posledních dnech a hodinách. Vyhnout se frontám ale můžete, stačí si zřídit datovou schránku a přiznání tak jednoduše poslat ze svého počítače, mobilu či tabletu, a to zdarma.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pokud se rozhodnete podat daňové přiznání on-line, stačí, když si z webu Daňového portálu daneelektronicky.cz stáhnete potřebný elektronický formulář. Případně se na Daňový portál přihlásíte přímo pomocí údajů, které vám byly vydány k datové schránce, nebo svou elektronickou identitou. Do datové schránky můžete od konce ledna vstoupit i přes mobilní telefon nebo tablet.

„Podání daňového přiznání on-line je jedním z benefitů, které datové schránky nabízejí. S jejich redesignem je to navíc velmi snadné. Všechny informace k datovým schránkám jsou přehledně rovněž na webu www.chcidatovku.cz,“ uvedl Jan Hamáček, první místopředseda vlády a ministr vnitra ČR.

Na zřízení datové schránky je ještě čas

Pokud chcete daňové přiznání poslat on-line, vyhnout se tak frontám na finančních úřadech, a datovou schránku nemáte, je na její zřízení ještě čas.

Stačí přijít na kontaktní místo veřejné správy – Czech POINT, které najdete na mnoha pobočkách České pošty, podat žádost a domů již můžete odejít s potvrzením o zřízení datové schránky obsahující identifikátor datové schránky. Většina žádostí je vyřízena prakticky ihned. Všechny potřebné informace získáte na webu chcidatovku.cz.

Všichni poplatníci, kteřé mají datovou schránku zřízenu, už ale musí v souladu s platnou legislativou, podávat přiznání k dani z příjmů fyzických osob pouze jejím prostřednictvím.

Pomocí datové schránky můžete poslat také přehled o příjmech a výdajích OSVČ na Českou správu sociálního zabezpečení a přehled OSVČ pro zdravotní pojišťovnu.

Nezapomeňte, že pokud jednou vlastníte datovou schránku, budou s vámi úřady komunikovat právě přes ni.

Další možnosti

Datová schránka neslouží pochopitelně jen k odeslání daňového přiznání. Lze přes ni zdarma a bezpečně vyřídit on-line řadu dalších úředních úkonů (například je možné zjistit stav bodového konta řidiče, sledovat změny v katastru nemovitostí, podat žádost o vystavení nových dokladů či zažádat o rodičovský příspěvek).

Datovou zprávou lze pohodlně omluvit vaše dítě z vyučování. Přibývat budou i další funkce. Již nyní se datovka propojuje s Portálem občana a eObčankou, během roku pak Ministerstvo vnitra plánuje zprovoznit řadu nových služeb, které ještě víc zjednoduší komunikaci se státem a úřady.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám