Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak chytře využívat kreditní kartu

Při placení kreditní kartou mějte vždy na mysli to, že peníze, které utrácíte, nejsou vaše a budete je muset vrátit. Vyhněte se impulsivním nákupům a zbytečnému utrácení. Rozhodně by výše plateb neměla přesáhnout vaše příjmy, pak byste mohli mít časem potíže se splácením.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Mnozí lidé stále tápají v tom, co je debetní karta a co kreditní karta. Neuvědomují si rozdíl mezi nimi, který je pro jejich správné používání dost zásadní.

Debetní platební kartu vám banka vydá k vašemu běžnému účtu. Je určená jak pro bezhotovostní platby u obchodníků či na internetu, tak pro výběry hotovosti z bankomatu.

Důležité je uvědomit si, že jejím prostřednictvím utrácíte své vlastní peníze. A to je právě ten podstatný rozdíl oproti kreditní kartě, jíž utrácíte peníze banky, které vám půjčila. Kreditní karta je vlastně úvěr, který musíte splatit.

Jak si můžete z kreditky vytvořit svého pomocníka?

  1. Limit peněz na kartě by neměl být nikdy vyšší, než je 90 % vašeho příjmu na běžném účtu.
  2. Nikdy kreditku nevyužívejte na nákup věcí, na které byste běžně neměli. Karta má sloužit jako náhrada za vaší debetní kartu a máte z ní hradit běžnou spotřebu domácnosti.
  3. Mějte nastavené 100% inkaso z běžného účtu na kreditní kartu. Takto si zajistíte, že nezapomenete kartu dorovnat, a tím se nedostanete do dluhu.
  4. Využívejte benefity za to, že s kreditkou platíte - procenta z nákupu zpět, slevy u obchodníků atd. Měsíčně vám můžou vrátit až 1000 korun za to, že kartou platíte.
  5. Nikdy kreditní kartou nevybírejte hotovost z bankomatu. Tím vypnete bezúročné období a vyčerpané peníze spadnou do fáze úvěru a začnou podléhat vysokému úročení.
  6. Snažte se nosit kreditní kartu na jiném místě, než nosíte debetní. Ideálně debetní kartu nechávejte doma.

A právě s vracením půjčených peněz mají mnozí lidé problém.

„Kreditní karty jsou velmi oblíbené v zahraničí, kde je lidé umí používat. U nás je mnoho lidí vnímá jako nástroj rychlých peněz pro dosažení svých tužeb. Nakoupí si, co chtějí, ale protože půjčenou částku nezvládnou splatit svým měsíčním příjmem, začnou zbytek klasicky splácet. Toho je ale třeba se vyvarovat, protože se jedná o jeden z nejdražších úvěrů u nás. Je to daň za benefity, které ale kreditka přináší,” upozornil Ondřej Hatlapatka ze společnosti Partners.

Bezúročné období

Kreditka umožňuje manipulovat s penězi banky po dobu 40-55 dnů bezúročně. Banka vám na tuto dobu půjčuje své zdroje a nic za ně nechce. Pokud tedy celou dlužnou částku splatíte v bezúročném období, půjčili jste si zadarmo. A tehdy se kreditka vyplatí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám