Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak bezpečně nakupovat na internetu

Novinky, bab

Počet lidí nakupujících v e-shopech rok od roku roste. S rozvojem internetového nakupování se však také stále objevují nové způsoby, jakými se z vás hackeři pokoušejí dostat peníze. Pokud máte strach, že vaše údaje někdo zneužije a vy přijdete o peníze, zkuste dodržovat několik bezpečnostních pravidel a doporučení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Vybrat e-shop, ve kterém budeme nakupovat, nemusí být vždy úplně jednoduché, zejména pokud se chceme vyhnout těm nejznámějším a ušetřit tak často i několik stovek,” uvedl Michal Mička ze společnosti INCOMMING ventures. „Možností se nabízí celá řada, ale ne všechny jsou bezpečné a spolehlivé. Je proto třeba držet se základních pravidel pro bezpečné nakupování na internetu,” dodal.

Nakupujte v prověřených e-shopech s potřebnou ochranou

Vhodný obchod k nákupu poznáte nejen podle velkého množství recenzí, uvedeného kontaktu a přiložených srozumitelných obchodních podmínek, ale hledejte také značku „Certifikovaný obchod”, která je zárukou dodržování pravidel bezpečného nakupování a serióznosti e-shopu.

Většina zaběhlých obchodů také používá systém ochrany 3D-secure, který vás v okamžiku platby přesměruje na stránky banky, která má jako jediná přístup k vašim údajům. Kromě toho obdržíte také potvrzovací e-mail, díky kterému můžete v případě potřeby platbu prokázat.

Srovnejte si obchody podle ceny

Dnešní vyhledávače a srovnávače vám pomohou seřadit e-shopy podle vámi zadaných kritérií. Orientačně si proto vyhledejte, kolik byste zaplatili za stejný výrobek v jiném internetovém obchodě a ujistěte se, že zbytečně nepřeplácíte jeho hodnotu.

Mějte nastavené limity

Proti zneužití je třeba bojovat zejména prevencí. Nastavte si proto denní a měsíční limity jak pro platbu kartou, tak pro objem elektronických plateb celkem. Pokud by i přesto hrozilo zneužití karty, nepřijdete o všechny prostředky v rámci jedné transakce a budete mít více času kartu zablokovat.

Další možností je udržovat nízký objem prostředků na účtu, ze kterého on-line platby provádíte a zbytek financí mít na jiném.

Podle aktuálního průzkumu Air Bank 85 procent lidí zná výši limitů na své platební kartě, 37 procent z nich si je jednou za čas upravuje a každý osmý to dělá dokonce před každou internetovou platbou.

Zjistěte si podmínky reklamace

Pokud s konkrétním e-shopem nemáte zkušenosti, pročtěte si obchodní a reklamační podmínky, které by měly mít internetové obchody volně k dispozici.

Zaměřte se na podmínky možnosti vrácení peněz, lhůtu, kterou se obchod zavazuje dodržet při vyřizování reklamace a malými písmeny psané poznámky pod čarou.

Uložte si do mobilu kontakty na banku

Pokud se vyskytne jakýkoliv problém, je vhodné mít v telefonu uložené číslo na zákaznickou linku vaší banky. Její operátoři se vám v co nejkratším čase pokusí pomoci s řešením vašeho problému.

Buďte obezřetní při nákupu v zahraničí

V zahraničí už dnes nakupuje kdekdo. Hlavními výhodami jsou nižší cena a širší sortiment zboží. Je ale třeba mít oči na stopkách. Pozorně čtěte, co obchodník o svých produktech píše, ať nejste z obsahu zásilky překvapení. Zaměřte se na fotky zboží, obsah balení a hodnocení prodejce.

Jak na DPH, clo a dodací lhůtu

Pokud si objednáváte balík z Číny a chcete se vyhnout platbě cla i DPH, nesmí jeho hodnota přesáhnout 22 eur, tedy asi 600 korun. V případě vyšší hodnoty zaplatíte 21procenrní DPH, a pokud cena přesáhne 150 eur (zhruba 4050 korun), nevyhnete se ani cca 15procentnímu clu.

Dodací lhůta se většinou pohybuje mezi dvěma až třemi týdny. V tomto ohledu je na tom lépe například Německo nebo Francie, odkud vám zboží přijde většinou do týdne. Na druhou stranu ale, na rozdíl od většiny asijských e-shopů, není poštovné zdarma a připlatíte si přibližně 150 korun.

Roli hraje čas

Myslete na to, že kvalitní e-shop vám garantuje lhůtu dodání. Ta je velmi důležitá v případě, že dárky nakupujete na poslední chvíli. Sebelepší dárek totiž pozbývá na významu, pokud ho nestihnete věnovat včas.

„Manipulovat s financemi prostřednictvím internetu je v současnosti téměř samozřejmost. Pro prodejce je na prvním místě spokojenost zákazníka, který může nákupy řešit z pohodlí domova,” řekl Jiří Paták ze společnosti Chytrý Honza. „Pokud máte i tak pochybnosti, vyhledávejte obchody, které nabízejí možnost platit za zboží převodem a vyhnete se tak přímému zadávání údajů z vaší karty na internet,” dodal.

Reklama

Související články

S nákupy dárků je lepší neotálet

Do Vánoc už zbývá jen několik dní. Řada lidí si ale nechává nákup dárků až na poslední chvíli. A když nakupují přes internet, často se potom nervují, zda jim...

Výběr článků

Načítám