Hlavní obsah

Finanční poradna: Finanční sedmero pro klidný podzim

Novinky, bab

Finančně náročné období - Vánoce a konec roku - se blíží. Jak se nyní na konci léta a během podzimu finančně zařídit tak, aby nám na konci roku v peněžence něco zbylo? Ve spolupráci se společností Home Credit přinášíme několik rad a tipů, jak být připraveni na podzim a zároveň mít v prosinci klid.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Důležité je zamyslet se nad tím, co nás do konce roku ještě čeká. Díky tomu je člověk na výdaje dobře připravený a máloco ho zaskočí,“ uvedl Michal Kozub z Home Credit.

Dítě jde do školy

Nový školní rok začíná a je tedy nejvyšší čas podívat se, v jakém stavu jsou pomůcky vašeho školáka. Kolik je třeba nakoupit sešitů? Neztratil náhodou tu drahou velkou učebnici? Kolik nových pomůcek je potřeba koupit? Nevyrostl z úboru na tělocvik?

Se začátkem školního roku se také rozbíhá většina kroužků. Zkontrolujte si proto, zda se nezměnily ceny za členství a nechte si i rezervu na to, kdyby se váš potomek nadchl pro něco naprosto nového.

„Pokud potřebujete nějakou korunu ušetřit, zkuste školní učebnice pořídit na burze, vyjdou vás významně levněji,” upozornil Kozub.

Kontrola svátků a narozenin

Čím více máme rodinných příslušníků, kamarádů a známých, tím více zpravidla utrácíme za dárky k jejich svátkům a narozeninám.

Podívejte se tedy do kalendáře, kdy má kdo svůj významný den, podle toho určete pro každého finanční hodnotu dárku a počítejte, že do konce roku tato částka z vašeho rozpočtu zmizí. Nezapomeňte ani na výročí a svatby.

„A především se snažte utnout začarovaný kruh, kdy si lidé snaží dávat čím dál dražší dárek, jen aby přebili hodnotu věcí, které sami dostali. U svátku udělá radost i kytka, nejvíce přece potěší, že si někdo vzpomněl,“ poradil Kozub.

Do teplého

Pokud se na něčem nedá příliš šetřit, pak je to kvalita zimního oblečení. Rýmu, chřipku nebo v horším případě zápal plic prostě tenkým svetrem neošálíte. Je tedy třeba se připravit i na výdaje za pořízení teplého oblečení či bot. A to nejen ve vašem případě, ale i u celé rodiny, především pak dětí, které většinou během léta ze všeho vyrostou.

Proto nejlépe hned v září oblečení rodiny proberte, ať víte, s jakou částkou za oblečení na zimu počítat. A buďte racionální – místo abyste koupili vysoce módní kousky, které by už příští rok působily křiklavě a nepoužitelně, se zaměřte na to, co skutečně potřebujete.

Také auto se připravuje na zimu

I auto je třeba vybavit na chladné měsíce. Nezapomeňte si už v září zkontrolovat hloubku vzorku na zimních gumách – jednak ušetříte za pokutu a také budete dopředu počítat s případným výdajem za nové pneumatiky.

Jedna může stát i dvě tři tisícovky, což je už velký zásah do rodinného rozpočtu. Při výběru se soustřeďte na kvalitu. Samotné přezutí taky něco stojí.

Před zimou je dobré nechat celé auto zkontrolovat, a i to není zadarmo, ovšem taková investice se v případě bezpečnosti určitě vyplatí.

A až spadne teplota pod nulu, měli byste mít nachystané zimní řetězy a nemrznoucí směsi.

Padá listí a sníh

Okolí domu bude za chvíli plné spadaného listí a později i pod sněhem. Jak je na tom vaše nářadí? Máte doma kvalitní hrablo na sníh, nebo se mu loni v lednu zlomila násada? Mají hrábě na listí všechny zuby?

Počítejte s tím, že údržba pozemku i domu něco stojí. Listí vám zanese okap, je třeba profesionálně zazimovat jezírko nebo verandu, udělat revizi komínu a kotle apod.

I tyto výdaje představují významnou položku v podzimním rozpočtu, v žádném případě na nich ešetřete. Jakékoliv zařízení typu kotle, karmy nebo komínu by vám měl zkontrolovat naprostý odborník, i kdyby byl o něco dražší než konkurence.

Zimní sporty vyžadují přípravu

Ani zimní sporty, které Češi milují, se bez investic neobejde. Nejde jen o nákup kvalitního vybavení, ale i o to, udržet ho v dobré kondici.

Než vyrazíte na hory, určitě si nechte přebrousit hrany, zkontrolovat skluznice a seřídit vázání. Také nezapomeňte na výdaje za skipasy.

U bruslení zase oceníte dobře sedící botu, jinak se zážitek promění v nepříliš příjemnou zkušenost. Počítejte s tím zejména u dětí, které za rok mohly např. vyrůst z helmy.

Brzká tma zvedne ceny

Zatímco v létě se můžeme po práci zvednout a jít na procházku, na podzim nás limitují plískanice a chlad. Proto se více ohříváme doma, dáváme si teplé koupele a koukáme na televizi.

„Pokud si vyjdeme ven s kamarády, většinou kvůli počasí končíme v kině nebo třeba v kavárně na čaji, protože v trávě už se moc sedět nedá,“ řekl Kozub. Přichystejte se proto i na tento druh výdajů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám