Hlavní obsah

Evropští důchodci si penze užijí, Češi ji dají na domácnost

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Evropští důchodci utrácejí nejčastěji svoje penze za dovolené, návštěvy restaurace nebo obuv či knihy. Penzisté v Česku však největší část svého důchodu vynaloží na provoz domácnosti. Vyplývá to z poslední celoevropské studie společnosti Allianz.

Foto: Profimedia.cz

Důchodci muži mají v Česku jen o 13 procent vyšší důchod než ženy.

Článek

České důchodce, podobně jako ty slovenské stojí každý měsíc nejvíce peněz domácnost, zejména pak poplatky za vodu, elektřinu či plyn. Nemalou část důchodu věnují stejně jako Rakušané nebo Švédové zahrádce a nejrůznějším pěstitelským potřebám.

To britští důchodci ctí heslo „můj dům, můj hrad“ a v porovnání se sousedy z jiných evropských zemí utrácejí nejvíc peněz za nábytek a spotřební zboží do domácnosti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jejich vrstevníci v Černé Hoře nebo v Makedonii si naopak potrpí hlavně na boty a Finové s Němci upřednostňují nákup knih a časopisů. Za alkohol nejvíce peněz utratí Dánové a Britové, za tabákové výrobky pak Turci a Rumuni. V restauračních zařízeních největší část svého důchodu utratí Řekové a Portugalci.

Zatímco Rakušané a Němci si dopřávají dovolené, penzisté z Francie a Malty největší část svého důchodu věnují na osobní péči. Ve výdajích na pojištění suverénně vedou Nizozemci, o druhé a třetí místo se dělí senioři z Francie a Německa.

Na dopravu, benzín a opravy a údržbu svých automobilů zase vydají největší částky Norové a Finové.

Čeští senioři utrácejí i za domácí mazlíčky

Důchodci v Česku jsou také milovníky domácích mazlíčků. Každý měsíc dávají za své psy a kočky třetí největší částku ze všech sledovaných evropských zemí. Více své čtyřnohé kamarády hýčkají už jen Britové a Švédové.

Další nezanedbatelnou částku zaplatí tuzemští penzisté za telefony, internet, rozhlas, televizi či satelitní příjem. Naopak nejméně utrácejí za dovolené, restaurace a kulturu.

Na chod domácnosti přispívají čeští muži i ženy ze svých penzí téměř stejným dílem. Česko je totiž jednou z mála zemí EU, kde je průměrný rozdíl v důchodech mužů a žen relativně malý.

V sedmadvaceti členských státech Evropské unie mají muži v průměru o 40 procent vyšší důchod než ženy. Největší disproporce jsou v Lucembursku – muži v této zemi dostávají téměř o polovinu (47 procent) vyšší důchody než ženy.

Foto: Allianz

Průměrné rozdíly v důchodech mužů a žen v Evropské unii

Česká republika je v tomto srovnání na opačném pólu s rozdílem 13 procent. Mezi všemi sledovanými zeměmi je nejnižší rozdíl v důchodech mužů a žen v Estonsku, kde jsou důchody obou pohlaví skoro vyrovnané (rozdíl necelá čtyři procenta) a u našich nejbližších sousedů – na Slovensku muži berou o osm procent více než ženy.

Anketa

Jak nakládáte se svou penzí?
Celá jde na domácnost
79,1 %
Část jde na domácnost, něco uložím
10,6 %
Část jde na domácnost, zbytek utratím za požitky
5,5 %
Mám úspory, penze je jen zpestření
4,8 %
Celkem hlasovalo 6149 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám