Hlavní obsah

EU chystá normu na bazény, jejich pořízení se prodraží

Právo, Jakub Svoboda
Praha

Čechů, kteří letos v létě hledali osvěžení ve vodě na svých zahradách, opět přibylo. V počtu soukromých bazénů na obyvatele jsou v Evropě před námi už jen Španělé a Francouzi. Lidé, kteří se chystají bazén koupit nebo si ho nechat postavit v příštích letech, ale musí počítat s tím, že si za něj připlatí.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Norma by se měla týkat třeba i schůdků nebo sacího systému. Ilustrační foto.

Článek

Rodinné bazény totiž budou muset nově splňovat přísné technické a bezpečnostní normy, které by měly v EU začít platit zřejmě už příští rok. Někteří přední západoevropští výrobci do nich podle odborníků prosazují i používání moderních drahých technologií, ceny bazénů proto s největší pravděpodobností o něco vzrostou.

Předpisy mají platit jen pro nové bazény

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Česko zatím žádnou normu pro soukromé bazény nemá. Nově tak budou muset splňovat poměrně vysoké nároky na bezpečnost v mnoha detailech. Chystaná norma, kterou připravuje skupina evropských odborníků, se zaměřuje například na vstupy do bazénu, tedy na žebříky a schodiště. Ale třeba také na bezpečnost sacích prvků a ostatních otvorů v bazénu, dále na materiály, elektroinstalaci, filtraci a chemickou úpravu vody.

Lidé si už nebudou moci na zahradě postavit, co se jim zamane. Stejně jako když si staví dům
Bohumil Šťastný

„Norma je právě v připomínkovém řízení. Obsahuje několik částí, které se zabývají návrhem rodinných bazénů, kvalitou vody v bazénu během provozu, bezpečností stavby a provozu bazénu,“ sdělil Právu Bohumil Šťastný z Katedry zdravotního a ekologického inženýrství Fakulty stavební ČVUT v Praze, který se jako jeden z předních evropských expertů na vzniku nové normy podílel.

Podle něj se neuvažuje o tom, že by norma měla retrospektivní charakter, tj. že by měla platit zpětně na již postavené bazény. Cílem je zabezpečit kvalitní dodávku rodinných bazénů od výrobců a dodavatelů a zajistit větší bezpečnost jejich uživatelů. Podle Šťastného by některé části normy mohly v Unii, a tudíž i v ČR začít platit již od příštího roku.

„Lidé si už nebudou moci na zahradě postavit, co se jim zamane. Stejně jako když si staví dům,“ upozornil docent Šťastný s tím, že norma, pokud nebude její dodržování uvedeno ve smlouvě, je sice jen doporučujícím předpisem, avšak dojde-li k úrazu, onemocnění či jiné škodě, soud, pojišťovny a další instituce bude zajímat, zda výrobci a provozovatelé bazénu platné normy dodrželi. Pokud ne, mohou čekat jen problémy.

Ochrana proti utonutí vyžadována nebude

Jak Právo informovala Soňa Havlů z Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví ČR musí začít unijní normy dodržovat do půl roku od té doby, co začnou platit na evropské úrovni. Zatím není jasné, kdo na jejich dodržování bude dohlížet.

„Pokud neexistuje norma na národní úrovni, automaticky se přebírají normy vytvořené na úrovni evropské,“ doplnil další člen expertního týmu pro novou normu, jednatel společnosti Bazény Desjoyaux Rudolf Pejša.

Nikdo vás nemůže nutit, abyste si například dokoupil pískovou filtraci či určitý dávkovač chlóru
Bohumil Šťastný

Dodavatelé ani provozovatelé soukromých bazénů zřejmě podle něj zatím nebudou nuceni se zabývat otázkou zabezpečení bazénu proti utonutí, což se týká hlavně malých dětí.

„Výjimku v tomto ohledu představuje v Evropě Francie, kde již několik let platí norma, podle které musí být každý soukromý bazén zabezpečen proti utonutí dětí v bazénu, buď aktivní ochranou zabraňující přístupu do bazénu či pádu do něj – pomocí zastřešení, zábradlí nebo třeba lamelového zakrytí –, nebo pasivní ochranou oznamující pád. Zde jde zejména o alarmy,“ upozornil Pejša.

Za kvalitu vody ručí majitel

Podle generálního ředitele společnosti BWT Česká republika Jaroslava Žáka, který je za ČR rovněž členem evropské technické komise, by nové normy k bazénům měly vést k vyšší bezpečnosti a kvalitě výrobků pro konečného spotřebitele.

Kvalita vody v rodinných bazénech je nyní podle ministerstva zdravotnictví plně v kompetenci majitele bazénu. „Ten nese i možná rizika spojená s nevyhovující kvalitou vody v bazénu,“ sdělila Právu mluvčí resortu Štěpánka Čechová.

Přestože se nyní chystají určitá doporučení, experti ani do budoucna nepočítají s tím, že by z hlediska chemické úpravy vody došlo v praxi k nějakým významným změnám.

„Nikdo vás nemůže nutit, abyste si například dokoupil pískovou filtraci či určitý dávkovač chlóru,“ poznamenal Šťastný. Stejně tak ani nepředpokládá, že by někdo současným či budoucím vlastníkům bazénů chodil kontrolovat obsah dezinfekčních látek ve vodě.

ČR má podle Čechové od roku 2010 normu jen pro veřejné bazény a koupaliště, která provozovatelům slouží jako informativní a metodické doporučení při zajišťování bezpečnosti jejich provozu. Bez započtení gumových bazénů je na tuzemských zahradách přes 200 tisíc nadzemních a kopaných bazénů.

Anketa

Máte doma bazén?
Ano
33,5 %
Ne, ale rád/a bych měl/a
15,3 %
Ne, ani po něm netoužím
51,2 %
Celkem hlasovalo 7161 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám