Hlavní obsah

Ekonomové: Koruna už do prázdnin zřejmě neposílí

Právo, svj

Pokud se chystáte v létě na dovolenou do zahraničí, s výměnou peněz už nemusíte otálet. Většina ekonomů oslovených Právem se totiž domnívá, že koruna do prázdnin neposílí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Například podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové bude česká měna reagovat hlavně na vývoj tuzemské a zahraniční ekonomiky. „A dokud EU neporoste rychlejším tempem, nebude koruna příliš posilovat. Tedy podle mne oněch často zmiňovaných 25 korun za euro letos rozhodně nedosáhne,“ řekla ekonomka Právu.

V uplynulém týdnu se koruna obchodovala kolem úrovně 25,70 korun za euro.

„Do prázdnin čekám kurz buď na zhruba stejných úrovních jako nyní, nebo klidně může být ještě trochu slabší. Rozdíl to ale nebude velký, takže to není nutno řešit nějakým taktizováním při výměně peněz. Když už, tak bych si peníze vyměnila raději dřív než později,“ dodala Šichtařová.

S výměnou není třeba vyčkávat

Proti vývoji v loňském roce, kdy koruna v období od května do července výrazně oslabovala proti euru i dolaru, lze podle analytika BH Securities Štěpána Křečka v letošním roce očekávat, že se česká měna bude chovat stabilněji.

„Do letních dovolených již nelze očekávat posun v úrokových sazbách a koruna se bude pohybovat poblíž současného kurzu,“ uvedl.

U eura a dolaru bude podle něj pravděpodobně jedno, zda jej lidé budou měnit nyní nebo až o prázdninových měsících. „Výrazný pohyb v kurzech těchto měn vůči koruně nelze očekávat,“ konstatoval Křeček.

Jak také upozornil, ceny dovolených v zemích platících eurem nyní zdražují. Není to však měnovým kurzem, ale růstem spotřebitelských cen.

Ani podle analytika Czech Fund Lukáše Kovandy se v případě eura lidem nevyplatí s výměnou peněz vyčkávat. Při případném vyhrocení obchodní války by koruna podle něj citelněji oslabila vůči dolaru.

Analytik Patria Finance Jan Bureš čeká do prázdnin stagnaci či lehké ztráty koruny a mírné zisky až ke konci roku, kdy rizika jako brexit nebo obchodní války ustoupí do pozadí.

Reklama

Související články

Koruna už není miláčkem investorů

Česká koruna přestala být investory vnímána jako bezpečné útočiště a v důsledku nadměrných sázek na její růst se změnila „z miláčka ve vyděděnce”, napsala...

Výběr článků

Načítám