Hlavní obsah

Dražší nájmy zvedají zájem o koleje

Právo, Jakub Svoboda

Poptávka studentů po vysokoškolských kolejích roste. Jak Právu sdělili zástupci univerzit, zejména v Praze a Brně je k tomu vede vyšší cena pronájmů privátních bytů a situace na realitním trhu. Kvůli nedostatku místa na kolejích však většina studentů musí řešit bydlení podnájmem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Největší ubytovací kapacitou v Brně disponuje Vysoké učení technické (VUT). Škola má koleje pro studenty i zaměstnance se zhruba 6500 lůžky. Jejich počet se v posledních letech mírně snížil kvůli rostoucímu zájmu o jednolůžkové pokoje.

„Cena ubytování na kolejích je podle našeho průzkumu finančně dostupnější než pronájmy. V posledních letech mají naše koleje obsazenost mezi 98 a 100 procenty. Již nyní jsme zaznamenali vyšší poptávku než v předchozím roce,“ potvrdila mluvčí VUT Radana Kolčavová s tím, že důvodem je nárůst cen pronájmů v Brně. Nejlevnější nocleh podle ní vyjde na 92 korun a nejdražší na 158 korun za noc.

Kapacita největší brněnské vysoké školy, kterou je Masarykova univerzita, je zhruba poloviční. Celkem disponuje 3825 lůžky. Kvůli rostoucím cenám nájmů v Brně se zájem o ubytování na kolejích zvýšil ve srovnání s loňskem zhruba dvojnásobně.

Ceny se liší podle lokality a vybavení. Komfortní jedno až dvoulůžkové pokoje přijdou na přibližně 3000 až 3900 korun měsíčně. Škola podle její mluvčí Terezy Fojtové tradičně rezervuje 1500 lůžek pro studenty prvních ročníků a zahraniční studenty.

V bytě jich je i osm

Lůžka jsou zpřístupňována tak, jak se uvolní a jak o ně studenti žádají. V průběhu podzimu se ale řada studentů odhlásí. Poté, co si najdou přátele a seznámí se s městem, odcházejí do soukromých podnájmů a kapacity na kolejích uvolní.

„Lze říct, že během roku se poptávka a nabídka vyrovná,“ dodala Fojtová. To potvrzuje i spoluzakladatel služby Ideální nájemce.cz Martin Březina. „Naši klienti pravidelně evidují zvýšenou poptávku po studentských nájemnících se začátkem nového semestru. Odhadujeme, že kolem 75 procent studentů musí hledat bydlení v podnájmu nebo zůstává u rodičů. Například v Brně vychází na jedno lůžko na kolejích 4,4 zájemce čili část poptávky směřuje logicky do sektoru nájemního bydlení,“ sdělil Právu.

Někteří studenti podle něj preferují podnájmy i kvůli většímu klidu či vybavenosti pokojů. „Koleje mají vzhledem k nižší ceně svoje klady, ale studenti už chtějí svůj standard a samostatnost. Byty, které si pronajímají někdy i s perspektivou několika let dopředu, si mohou sami vybavit. Nikdo také nekontroluje jejich návštěvy,“ říká Březina s tím, že studenti často vybírají větší byty. Zejména dispozice 4+1 nebo 4+kk, kam se jich sestěhuje zpravidla až osm.

Ceny těchto bytů v Brně už podle Březiny nezdražují. V prvním čtvrtletí letošního roku vyšel byt 4+kk na 21 900 korun měsíčně, což je stejná cena jako koncem loňského roku.

Zájem o koleje vzrostl i v Praze. Největší z českých univerzit Univerzita Karlova (UK) má k dispozici pro studenty v Praze, Hradci Králové a Plzni 11 200 lůžek a buduje dalších 200 na Hostivaři. Koleje obsazuje ve třech kolech.

„Nejprve mají možnost prodloužit si ubytování studenti, kteří na koleji již bydlí. Pokud se kapacita nenaplní, mohou podat žádost o ubytování ti, kteří studují na UK a na kolejích dosud nebydlí. Pokud i potom zůstane kapacita neobsazena, mohou se k bydlení přihlásit studenti ostatních univerzit,“ uvedl Petr Podzimek z oddělení vnějších vztahů UK. Průměrná roční obsazenost dostupné kapacity se podle něj pohybuje okolo 90 procent s tím, že na začátku nového akademického roku poptávka po ubytování na koleji výrazně převyšuje nabídku.

Podle Březiny je situace v Praze oproti Brnu složitější v tom, že vhodných bytů je nedostatek. Také nájemné je výrazně vyšší. „Byty 4+1 se pronajímají průměrně za 35 tisíc korun měsíčně a 4+kk za 34 tisíc a ceny dál poměrně výrazně rostou. Za poslední čtvrtletí v obou kategoriích zhruba o dva tisíce korun měsíčně,“ upozornil Březina.

V menších městech je situace lepší

Příznivější je situace pro studenty v menších univerzitních městech. Například v Plzni se kolejné pohybuje od 2240 do 3700 korun měsíčně. V současné době jsou kapacity Západočeské univerzity v Plzni zaplněné zhruba z 90 procent.

„Celkově lze říci, že poptávka a nabídka jsou v poslední době vyrovnané, takže je možné vyhovět všem studentům, kteří o ubytování na kolejích požádají. Před začátkem semestru je sice poptávka mírně vyšší, ale zároveň studenti v tomto období svá rozhodnutí ohledně ubytování často mění. Během října se pak stav upraví tak, že jsme schopni uspokojit všechny studenty, kteří mají o ubytování na kolejích zájem,“ sdělila mluvčí plzeňské univerzity Šárka Stará. Podle ní roste zájem o jednolůžkové pokoje, což potvrdila například i mluvčí VŠB – Technické univerzity Ostrava Petra Halíková.

Vysoké školy také v posledních letech investují nemalé částky do renovace, aktuálně usilují o desetimilionové dotace z výzvy ministerstva školství.

Reklama

Související témata:

Související články

Zájem o nájemní bydlení v Česku poroste

V České republice naprostá většina lidí upřednostňuje bydlet ve svém. V Evropské unii tak Česká republika patří k zemím s nejnižším podílem nájemního bydlení....

Výběr článků

Načítám