Hlavní obsah

Dlužník zanikne, nahradí ho výraz úvěrovaný

Právo, Jindřich Ginter
Praha

Dlužníci brzy zaniknou, a to jako pojem ve smlouvách. Přestože tomuto termínu každý hned rozumí, od ledna ho zruší obří právní revoluce. Termín dlužník nahradí výraz „úvěrovaný.“ Stejně tak zmizí výraz věřitel. Nově to bude „úvěrující.“ Nařizuje to nový občanský zákoník, jehož účinnost od ledna příštího roku se kvapem blíží. Co se úvěrů týče, nejvíce se dotkne nemovitostí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Nový občanský zákoník přináší u závazků dosud nezvyklá označení. Ta se však nutně nemusí stát součástí obsahu smlouvy,“ řekl Právu mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

Zákoník bere změny od podlahy, a tak zavádí dokonce i jiné označení smluvních stran.

„Pojem věřitel se nahrazuje pojmem úvěrující. Pojem dlužník se nahrazuje pojmem úvěrovaný,“ dodala mluvčí České spořitelny (ČS) Klára Pačesová. Podle ní se v tom lidé ztrácet nebudou. „Význam nových pojmů je zřejmý i pro laika,“ míní Pačesová.

Na první pohled ano, ale když se to pak v hustě vytištěných textech smluv bude jen hemžit samým úvěrovaným a úvěrujícím, může to být pro lidi hodně těžké čtení i v samém základu.

Obří kodex se třemi tisíci paragrafů ovšem reformuje nejen běžně užívané termíny, u nichž je diskutabilní, zda potřebovaly předělávat, ale rovněž zásadně mění základní právní mechanismy. Tvůrci zákoníku z okruhu bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila tvrdí, že tím naše právo zbaví socialistických přežitků.

Změní se nejen slovíčka

„Právní rámec smluv se spotřebiteli se v některých ohledech změní významnějším způsobem,“ připustila Pačesová. Jedná se třeba o adhezní smlouvy, kdy se o jejich podmínkách nevyjednává. Určuje je direktivně banka. Klient má pouze možnost smlouvu přijmout jako celek, nebo ji jako celek odmítnout.

„Významnější změny nastanou rovněž v pravidlech ochrany slabší strany. Nová terminologie se ale týká nejen smluv se spotřebiteli,“ naznačila Pačesová.

Banky nyní proto zásadně překopávají vzory smluv a informační systémy. Investují milióny korun a stovky hodin do školení zaměstnanců, aby se připravily na den D – 1. ledna 2014, kdy „nový občan“, jak se zákoníku mezi právníky říká, vstoupí v platnost.

„Nový občanský zákoník má dopad do všech oblastí banky. Změny zohledňujeme v aplikacích, dokumentaci, procesech, interních a produktových normách,“ dodal Tomáš Kofroň.

Lidé prý pojmům rozumět budou

Připravit by se včas měli i spotřebitelé, aby nedoplatili na to, že budou ve smlouvách plavat.

Když totiž začne úvěrovaný dumat nad významem termínů a pravidel, až když mu už odshora dolů proškolený úvěrující položí na stůl hromady papírů a propisku k podpisu, tak se snadno stane, že bude úvěrovaný později tahat za kratší stranu provazu jen proto, že se ztratil v tom, co četl ve smlouvě nalajnované úvěrujícím.

Banky se neobávají, že by klienti novým smlouvám nerozuměli, ale jisté právní napětí z tak velké změny je přece jenom patrné.

Nejistota u pravidel, která nejsou smluvní

„Očekáváme projevy nejistoty v tom, jak se ve vztazích projeví některý z prvků regulace nového občanského zákoníku, který smluvní podmínky přímo nezohledňují, a přesto na takový smluvní vztah dopadá. To ale bude provázet všechny společenské vztahy dotčené novým občanským zákoníkem,“ soudí Kofroň.

Souhlasí s tím, že úprava soukromého práva je potřebná. „Zda ale i revoluční změna v rozsahu, jakou představuje nový občanský zákoník, je nejvhodnějším řešením, bude možné vyhodnotit teprve s odstupem několika let,“ uzavřel Kofroň z RB. Informace k zákoníku najdete na stránkách ministerstva spravedlnosti justice.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám