Hlavní obsah

Daňové formuláře budou pouze na příděl

Právo, Monika Ginterová

Daňoví poplatníci se musí letos připravit na to, že tradiční růžové tiskopisy daňových přiznání nebudou kvůli úsporám ve státní kase na finančních úřadech volně přístupné tak, jako tomu bylo dříve. Finanční úřady je poskytnou pouze v omezeném počtu a nebude možné si jich odnést libovolné množství. Oznámilo to Ministerstvo financí (MF).

Článek

Cílem restrikce je to, aby lidé více využívali elektronického podání daňového přiznání. Elektronické podání daňových přiznání na stránkách České daňové správy umožní elektronicky vyplnit jakýkoliv formulář daňového přiznání včetně kontroly správnosti propočtu.

"Navíc lze vyplněné daňové přiznání zaslat elektronicky na finanční úřad prostřednictvím daňového portálu nebo datové schránky," uvedlo MF.

Zůstává i nadále možnost daňové přiznání pouze elektronicky vyplnit, poté vytisknout a zaslat na finanční úřad poštou nebo doručit osobně.

Čárový kód prý urychlý zpracování

Ve srovnání s běžným tiskopisem daňového přiznání bude tento formulář navíc opatřen čárovým kódem, který umožní daňové správě načíst údaje z daňového přiznání do příslušného systému a tím zrychlit proces zpracování.

Interaktivní formulář daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob bude k dispozici na hlavní stránce internetových stránek České daňové správy už od příštího pondělí, tedy 18. ledna 2010.

Postupně budou formou interaktivního formuláře zpřístupněny i daňová přiznání k dani z přidané hodnoty, silniční dani a k dani z nemovitostí. Kompletní databáze daňových tiskopisů je na stránkách České daňové správy.

Daňové formuláře si můžete stáhnout zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám