Hlavní obsah

Daně – jak na ně? Termín pro podání daňových přiznání vyprší už za pár dní

Kolem 20. března začíná nejrušnější období pro daňové poradce a hlavně lidi, kteří poradce nemají a musí nejpozději do 2. dubna podat daňové přiznání. V této souvislosti je dobré si připomenout, které daňové slevy je možné uplatnit a co vše si lze odečíst od základu daně.

Foto: Profimedia.cz

Je škoda nevyužít všech možností, jak si daň z příjmů snížit.

Článek

„Největší hysterie propuká v posledním týdnu před koncem měsíce, tedy od 25. března,“ tvrdí Martin Špaček z portálu Sfinance.cz.

Co všechno je možné si odečíst z daní? Důležitý pojem je „základ daně“ – ten se sníží o tzv. odečitatelné položky. Ze základu daně sníženého o odečitatelné položky se pak vypočte vlastní daň, která činí 15 % této částky. Ani potom výsledek nemusí být konečný. Od vypočtené daně si totiž navíc můžete odečíst tzv. daňové slevy.

Co lze odečíst ze základu daně?

Hypotéka nebo úvěr ze stavebního spoření

Pokud platíte hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření (běžný i překlenovací), můžete si odečíst ze základu daně až 300 000 korun ročně. To v praxi znamená, že si můžete snížit daň až o čtyřicet pět tisíc. Základ daně lze ale snížit pouze o zaplacené úroky, nikoli o celkovou výši splátek. Pokud platíte více úvěrů, můžete výši splacených úroků sčítat. Jestliže jste spláceli úvěr pouze po určitou část roku, můžete uplatnit limit ve výši dvaceti pěti tisíc za každý měsíc splácení.

Penzijní připojištění

V rámci státní podpory pro penzijní připojištění máte možnost odečíst si od základu daně až 12 000 Kč ročně, z částky přesahující 6000,-Kč, pokud jste si v roce 2012  naspořili na penzijním připojištění 18 000 Kč (bez státního příspěvku).

Životní pojištění

Kromě penzijního připojištění můžete také využít výhody placení životního pojištění: máte možnost odečíst si od základu daně až 12 000 Kč.

Odečíst je možné platby pouze u soukromého životního pojištění pro případ dožití, pro případ smrti nebo dožití a u důchodového pojištění.

Ve smlouvě musí být sjednána výplata pojistného plnění až po 60 kalendářních měsících od uzavření smlouvy a současně nejdříve v roce dosažení věku 60 let.

Další vzdělávání

Pokud se dále vzděláváte a v rámci zvyšování kvalifikace složíte zkoušku ověřující výsledky tohoto vzdělávání (kurzy nebo školení), můžete si náklady na ni odečíst z daní. Maximální výše daňového odpočtu na vzdělávání dosahuje až 10 000 Kč ročně. Daňový odečet je možné využít jen v případě, že ho nehradí váš zaměstnavatel.

Příspěvky na charitu a dary

Pokud patříte k těm, kteří přispívají na dobročinné účely, můžete si o tuto sumu daň z příjmu snížit. Podmínkou je, že celková hodnota vašich darů v konkrétním roce dosáhne minimální částku 1000 Kč, nebo překročí 2 % vašeho základu daně.

Příspěvky odborům

V případě, že jako člen odborů platíte příspěvky, můžete si je z daňového základu rovněž odečíst. Maximální hranice odečtu je stanovena na 1,5 procenta ročních zdanitelných příjmů, nejvýše 3000 korun ročně.

Které daňové slevy je možné uplatnit?

Mimo výše uvedené odpočitatelné položky konečnou výši daně snižují také slevy na dani. Ty se na rozdíl od odečitatelných položek odečítají až od vypočtené výše daně a nikoli od daňového základu.

Sleva na poplatníka

Tuto slevu může uplatnit každý, kdo má zdanitelné příjmy a podává daňové přiznání, nebo do 15. února požádal zaměstnavatele o roční zúčtování záloh daně. Výše slevy na poplatníka činí za zdaňovací období 2012 částku 24 840 Kč. Tuto sumu můžete ve stejné výši uplatnit i v případě, když jste pracovali a měli zdanitelné příjmy jen určitou část roku.

Sleva na manželku či manžela

Tuto daňovou slevu je možné uplatnit v případě, že příjmy vašeho zákonného partnera za dané zdaňovací období dosahovaly méně než 68 000 Kč hrubého.

Sleva na dítě

Za každé vyživované dítě, které s vámi žije ve společné domácnosti, si můžete z daně odečíst za rok 13 404 Kč. Pokud se jedná o zdravotně postižené dítě, sleva se zdvojnásobí.

Sleva pro studenty

Pokud se soustavně připravujete na budoucí povolání studiem nebo předepsaným vzděláním, můžete si od daně odečíst až 4020 Kč ročně. Podmínkou je, že vám ještě nebylo šestadvacet (resp. osmadvacet, pokud prezenčně studujete doktorandský program).

Sleva pro zdravotně postižené

Pokud pobíráte invalidní důchod, od daně si můžete odečíst 2520 Kč ročně. Pokud se na vás vztahuje invalidita třetího stupně, jedná se o dvojnásobek, tj. 5040 Kč. Lidé, kteří jsou držiteli průkazu ZTP/P - se zvlášť těžkým zdravotním postižením - mají nárok na daňovou slevu až ve výši 16 140 Kč za rok.

Daň z příjmů si můžete snížit, když například:

  • platíte úroky z hypotéky a půjčky na bydlení
  • platíte penzijní připojištění nebo soukromé životní pojištění
  • vychováváte nezaopatřené děti
  • máte manžela nebo manželku bez příjmu, nebo s nižším příjmem
  • jste student
  • či třeba dárce krve

nebo tak jako každý, kdo má zdanitelné příjmy, si odečtete slevu na poplatníka 24 840 Kč ročně.

Ten, kdo si chce daňové přiznání spočítat sám, může využít daňového formuláře online. Po jeho vyplnění lze daňové přiznání vytisknout a doručit na finanční úřad.

Reklama

Výběr článků

Načítám