Hlavní obsah

Co si můžete přivézt z ciziny bez cla

Ze zahraniční dovolené si Češi často přivážejí kupu suvenýrů, oblečení nebo elektroniku, které pořídili o desítky procent levněji, než za kolik jsou k mání u nás. Mnohé z nich však může zaskočit, že jen co vystoupí z letadla, celníci jim vyměří clo a daň z přidané hodnoty (DPH). Při jejich započtení nemusejí být nákupy v cizině až tak výhodné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Nepříjemnostem na hranicích se lze vyhnout, když si před dovolenou zjistíte, jaké vývozní a dovozní předpisy pro danou zemi platí. Zvlášť ten, kdo ponejvíce cestuje po Evropě, si třeba ani neuvědomí, že pro zbytek světa stále platí přísná pravidla.

Cla ani další daně tedy nejsou uplatňovány na zboží dovezené z Evropské unie a navíc z Norska, Islandu a Lichtenštejnska. Toto osvobození se ovšem nevztahuje na alkohol, parfémy, tabák a tabákové výrobky.

Ani z EU se nesmí dovážet vše

Zboží dovážené do Česka ze zemí mimo EU příležitostně k osobní potřebě nebo jako dar je v letecké přepravě osvobozeno od cla do výše 430 eur (zhruba 11 120 korun), u cestujícího mladšího 15 let je tento limit stanoven na 200 eur.

U zboží dováženého cestujícími do Česka pozemní cestou je tento limit do výše 300 eur. Paušální sazba cla ve výši 2,5 procenta se použije na zboží obsažené v osobních zavazadlech cestujících, pokud hodnota zboží nepřesahuje 700 eur. Pozor, tyto limity se nevztahují na alkoholické a tabákové výrobky.

Z Chorvatska je zakázán a tvrdě pokutován vývoz suvenýrů, jako jsou mušle a korály nebo úlomky amfor

Ani v rámci Evropské unie však není vše dovoleno. Kupříkladu z Řecka je zakázáno bez povolení vyvážet starožitnosti a umělecké předměty historické hodnoty a přísná pravidla na zboží tohoto druhu uplatňuje i Bulharsko.

Z Chorvatska je zakázán a tvrdě pokutován vývoz suvenýrů, jako jsou mušle a korály nebo úlomky amfor. Také z Turecka je zakázáno vyvážet předměty starší 100 let, proto je při nákupu napodobenin antických artefaktů, koberců či jiných uměleckých předmětů nezbytné uschovat si účet.

Do Egypta bez alkoholu i potravin

Naopak do Egypta se nesmějí dovážet žádné potraviny, a už vůbec ne alkohol. Při příletu do země je dobré deklarovat cennosti, jako jsou šperky, počítače a fotoaparáty, pro případ, že při odletu narazíte na příliš horlivého celníka. Je zakázáno vyvážet historické artefakty i přírodniny jako mušle či korály, pokuty se pohybují v řádu mnoha tisíc korun.

Tunisko je zase specifické tím, že platí naprostý zákaz vyvážet a dovážet státní měnu. Nelze si tedy peníze na dovolenou vyměnit předem, s sebou si proto vezměte eura nebo dolary. Do země si smíte brát nanejvýš dva fotoaparáty a jednu kameru a přístroje si musíte opět odvézt.

Do Thajska si s sebou sice lze bezcelně vzít věci osobní potřeby, omezen je ale například dovoz kosmetiky. Ani z tohoto jihoasijského dovolenkového ráje nelze bez povolení vyvážet starožitnosti, přírodniny mnoha druhů a také náboženské předměty. Na sošky Buddhy prodávané v letoviscích jako suvenýry se toto omezení ovšem nevztahuje. Pokus o nedovolený vývoz je trestán zabavením zboží a pokutou ve výši čtyřnásobku ceny zboží a cla.

„Přinejmenším při cestách mimo Evropu je ve vlastním zájmu cestovatele zjistit si vývozní a dovozní předpisy,“ upozornila Martina Kaňková, tisková mluvčí Generálního ředitelství cel. Aktuální informace lze podle ní najít na stránkách celní správy a ministerstva zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám