Hlavní obsah

Chudobou byla loni ohrožena desetina Čechů

Chudobou byla loni ohrožena bezmála desetina obyvatel České republiky. Počet osob žijících v domácnostech s příjmem pod hranicí příjmové chudoby meziročně vzrostl o 86.000 na 1,022 milionu a jejich podíl na celkové populaci se zvýšil z devíti procent v roce 2010 na 9,8 procenta. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Jaromír Kalmus z ČSÚ řekl, ze míra chudoby v letech 2006 až 2009 klesla z 9,9 procenta na 8,6 procenta, poté ale kvůli hospodářské krizi začala zase růst.

Hranice "ohrožení chudobou" je stanovena na 60 procent mediánu příjmů domácnosti, v nichž je pomocí komplikovaného vzorce zakalkulováno množství členů domácnosti, jejich věk a podobně. Medián pak představuje prostřední hodnotu, tedy takovou výši, že jedna polovina domácností měla příjem nižší a druhá naopak vyšší.

Nejvíc jsou příjmovou chudobou ohroženi nezaměstnaní, kteří loni tvořili bezmála polovinu těchto osob. Podle typu domácností pak neúplné rodiny s dětmi, rodiny s třemi a více dětmi i jednotlivci nad 65 let. Kalmus upozornil, že se zvyšuje podíl osob, které trpí určitým materiálním nedostatkem a nemohou si dovolit některé věci, služby či požitky.

Dvě třetiny českých domácností podle ČSÚ vycházejí se svými příjmy s obtíženi a jen zhruba třetině domácností to nedělá problém. Největší potíže mají lidé s náklady na bydlení, které za velkou zátěž považuje více než čtvrtina domácností. Dalších zhruba 64 procent domácností připustilo, že náklady na bydlení jsou pro ně určitou zátěží.

Růst příjmů se zpomalil

Růst příjmů českých domácností se přitom podle údajů ČSÚ zpomalil. V roce 2010 činil hrubý peněžní příjem na osobu 167.400 korun, což bylo v přepočtu zhruba jen o 100 korun měsíčně více než v roce předchozím.

Z pohledu ekonomického postavení osoby v čele domácnosti předloni nejvíce vzrostly příjmy domácnostem důchodců. Jejich čistý roční příjem v přepočtu na osobu činil 134.600 korun a meziročně byl vyšší o 2,6 procenta. Růst příjmů zaznamenaly i domácnosti zaměstnanců s vyšším vzděláním, a to o 1,2 procenta. Jejich příjmy byly mezi jednotlivými typy domácností nejvyšší a obnášely 172.500 korun na osobu a rok.

"Příjmová diferenciace mezi příjmy zaměstnanců se tak oproti předcházejícímu roku zvýšila. Čisté příjmy domácností zaměstnanců s nižším vzděláním totiž mírně klesy na 124.800 korun na osobu a rok," podotkl Kalmus. Také příjmy domácností samostatně činných byly nižší a jejich čistý roční příjem na osobu činil 161.300 korun. Kvůli snížení průměrné měsíční výše podpory v nezaměstnanosti klesly rovněž peněžní příjmy domácností nezaměstnaných. Jejich čisté příjmy se předloni meziročně snížily o 2,2 procenta na 76.900 korun na osobu a rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám