Hlavní obsah

Česko vs. Slovensko: Kde si mladá rodina půjčí od státu na bydlení výhodněji?

Novinky, bab

Mladé české i slovenské rodiny mají možnost financovat pořízení svého bydlení i půjčkou od státu. Musí však splnit předem dané podmínky. Jsou výhodnější v Česku, nebo na Slovensku?

Foto: Profimedia.cz

Mladým Čechům s dítětem půjčí stát na bydlení 600 tisíc korun.

Článek

Ve spolupráci s hypotečním analytikem Jiřím Krylem ze společnosti Broker Trust přinášíme přehled podmínek a parametrů úvěrů na bydlení od státu, které Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) poskytuje mladým rodinám.

Oba státy primárně cílí na mladé rodiny do 35 let. V České republice mohou o úvěr požádat jak manželé, tak partneři či samoživitelé, kteří pečují o dítě mladší šesti let.

Na Slovensku však poskytnou podporu bydlení pouze manželům, a to i bezdětným. V případě rodiny s malým dítětem se ale neřeší ani věk rodičů. Zvýhodněné podmínky (například vyšší úvěr s delší splatností a nižším úrokem) mohou u sousedů získat i rodiny s těžce zdravotně postiženým členem domácnosti nebo lidé, které nevychovávali vlastní rodiče.

Posuzování bonity je mírnější než u hypoték

Pravidla pro posuzování bonity žadatele o státní úvěr jsou v obou zemích na mírnější úrovni, než je tomu u hypoték. A to i za cenu vyšší splátky úvěru způsobené relativně krátkou maximální dobou splatnosti.

Mladí Slováci si na rozdíl od mladých Čechů mohou jednoduše spočítat, zda na potřebnou výši úvěru se svým příjmem dosáhnou. Maximální výše žadatelova příjmu totiž musí dosáhnout čtyřnásobku životního minima domácnosti.

Například slovenská rodina s jedním dítětem musí mít příjem nižší než zhruba 46 tisíc korun, a pokud chce maximální úvěr s nejdelší splatností, tak v případě absence dalších závazků musí na druhou stranu doložit příjem alespoň ve výši zhruba 22 500 korun.

Vybrané podmínky státních úvěrů na bydlení pro mladé rodiny
ParametryČeská republikaSlovenská republika
Žadatel1-2 osoby do 35 let včetně, pečující o dítě do šesti let, nemusí být manželémanželé do 35 let včetně nebo bez ohledu na věk pečující o dítě do 3 let (osvojené 5 let)
Výše úvěru50 tisíc až 600 tisíc korun, maximálně 50 % nákladů55 tisíc eur (zhruba 1,5 mil. korun), maximálně 75 % nákladů
Splatnost15 let20 let
Úroková sazbaaktuálně 1,45 % p. a. na pět let2 % p. a. na celou dobu
Zajištěnízástava nemovitosti, nebo ručitel do 55 letvždy zástava nemovitosti
Maximální příjem žadatelenestanovenčtyřnásobek životního minima domácnosti
„Bonus" za nové dítěnestanoven2 tisíce eur za narozené/osvojené dítě
Zdroj: Broker Trust, SFRB ČR, SFRB SK

Češi mohou úvěr použít na koupi nového bytu nebo domu bez ohledu na jeho stáří nebo velikost podlahové plochy, stát podporuje i výstavbu. Na Slovensku primárně podporují nové a menší byty, které vyžadují nižší náklady na provoz a údržbu.

Bonus za nové dítě

Na Slovensku mohou mladé rodiny využít bonusu za dítě narozené nebo osvojené v době trvání úvěru. Stát jim výši dluhu sníží o dva tisíce eur (zhruba 53 tisíc korun).

„Úvěr 300 tisíc korun s podobným bonusem ve výši 30 tisíc korun jsme od českého státu mohli naposledy získat v roce 2011,” upozornil Kryl.

Aktuálně se v případě přírůstku do rodiny dá v Česku využít jen přerušení splácení jistiny až na dobu dvou let.

Poptávka zatím za nabídkou pokulhává

V České republice bylo v roce 2016 na úvěry pro mladé vyčleněno 100 miliónů korun. Poskytlo se jich jen 17 v objemu zhruba 10 miliónů korun. Vážných zájemců bylo původně dvakrát více, ale přísná pravidla je odradila.

„Letos je k dispozici 50 miliónů, aktuálně poskytnutých úvěrů je 14 v objemu necelých osm miliónů korun,” uvedl Kryl.

Na Slovensku bylo v roce 2016 vyčleněno na úvěry pro mladé v přepočtu kolem 160 miliónů korun, půjček bylo poskytnuto 47 za necelých 60 miliónů. „O úvěr žádaly převážně rodiny s těžce zdravotně postiženým členem domácnosti. Banka by jim úvěr až na 40 let s úrokem jedno procento určitě neposkytla,” upřesnil Kryl.

Reklama

Související témata:

Související články

Finance v páru: Jak je nejlépe vyřešit

Na to, jak zvládat společné hospodaření s penězi, žádný univerzální recept neexistuje. Přesto je vhodné si partnerské finance vyřešit již na počátku vážnějšího...

Získat hypotéku je těžší, ne však nemožné

Jak si splnit sen a bydlet ve svém, když váš plat patří spíše k průměrným? Navíc pokud nemáte žádnou vlastní nemovitost do zástavy? Svoji touhu po hypotéce ale...

Výběr článků

Načítám