Hlavní obsah

Češi na svatbách nešetří, klidně se i zadluží

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi za svatbu utrácí stále více peněz. Náklady za organizaci veselky bývají jedním z prvních velkých výdajů, se kterými se musí mladé páry vypořádat. Účet se standardně vyšplhá na desítky tisíc korun a výjimkou nejsou ani svatby, které překročí hranici sta tisíc. Mnozí mladí lidé si na svatbu neváhají půjčit i více než 50 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Nejdražší svatby jsou v Praze, každá třetí vyjde na více než 100 tisíc korun.

Článek

Nejvíce novomanželů si řekne své „ano“ v letních měsících. V období mezi červnem a zářím se v Česku podle údajů Českého statistického úřadu každoročně koná přes 60 procent svateb.

Nejdražší svatby jsou v Praze

Svatba patří mezi nejdůležitější životní okamžiky, a proto lidé často nehledí na to, kolik je bude její příprava stát. Podle průzkumu, který uskutečnila GE Money Bank mezi lidmi, kteří měli svatbu v posledních dvou letech, nebo ji v nejbližší době plánují, jen malá část respondentů (11 procent) utratí za svatbu do 10 tisíc korun.

Polovinu lidí stojí svatba od 10 tisíc do 50 tisíc korun. Téměř třetina z dotázaných, utratila nebo utratí za svatbu od 50 tisíc do 100 tisíc korun a dalších dvanáct procent odpovědělo, že jejich svatba stála nebo bude stát více než 100 tisíc korun.

„Nejdražší svatby se konají v Praze, kde cena každé třetí svatby převyšuje 100 tisíc korun,“ uvedla Milada Franek, tisková mluvčí GE Money Bank.

Zadlužit se kvůli svatbě se mladí nebojí

Mladí lidé do 26 let se při pořádání svatby nemohou spolehnout na úspory, a tak volí možnost financování pomocí půjčky. Kvůli veselce podle svých představ by se neváhala zadlužit více než třetina mladých novomanželů a téměř polovina z nich by byla ochotna si půjčit částku převyšující 50 tisíc korun.

„Lidé dnes neváhají svoji svatbu dofinancovat pomocí bankovních produktů. Tento model je v zahraničí naprosto běžný a v současné době ho již můžeme pozorovat i u nás,“ doplnil Josef Libertin z GE Money Bank.

Na jídle se nešetří

Samozřejmostí jsou na svatbách velké hostiny. A pro tři ze čtyř dotázaných jsou také nejdražší položkou ve svatebním rozpočtu. Vysokou částku Češi investují i do svatebního dortu. Na jeho nákupu by šetřil pouze každý sedmý dotázaný.

Nedílnou součástí svatebního obřadu jsou prsteny, které necelých 15 procent dotázaných hodnotí jako druhou nejdražší část celého sňatku právě po hostině.

Na kolik vyjde typická svatba pro 50 svatebčanů
PoložkaCena (v Kč)
Pronájem prostor včetně květinové výzdoby a poplatku za svatbu20 tisíc
Hostina50 tisíc
Cukroví, dorty, výslužka pro svatebčany15 tisíc
Svatební kytice3 tisíce
Kadeřník/vizážista7 tisíc
Šaty pro nevěstu a ženicha40 tisíc
Prstýnky30 tisíc
Svatební tiskoviny (svatební oznámení, jmenovky, menu)5 tisíc
Fotograf20 tisíc
Rezerva10 tisíc
Celkem200 tisíc
Zdroj: GE Money Bank a PragueWeddings.com

Další položky svatebního rozpočtu, které hodnotí respondenti jako nejdražší, jsou: svatební šaty (osm procent), zábava (tři procenta), ubytování (dvě procenta).

Svatební šaty si kupují hlavně starší nevěsty

V Čechách je běžné půjčování svatebních šatů pro nevěstu, a to pro více než polovinu z nich. Přesto se v současné době objevuje trend, že si nevěsty šaty kupují nebo nechávají ušít na míru, aby jim zůstaly na památku či aby je mohly využít v budoucnu při jiných příležitostech.

Tuto variantu zvolily dvě pětiny dotázaných, nejvíce ženy ve věku 45 a výše (63 procent). U ženichů je tomu ale jinak. Ti si téměř ve třech čtvrtinách případů šaty kupují, protože je mohou využít i pro další příležitosti.

Mladší páry svatbu na zámku, starší na radnici

Pro klasické uzavření sňatku na úřadě je téměř 60 procent respondentů starších 36 let, celkem by pak svatbu na úřadě preferovalo 38 procent dotazovaných.

Pro mladší ročníky, a to pro téměř 40 procent, je jasnou volbou atmosféra českých hradů a zámků. Každá pátá moravská svatba se koná v kostele, oproti Čechám je to dvojnásobný počet.

Více než deset procent dotázaných uvedlo jako místo svatby zahradu. Zájem je ale i o netradiční místa konání svatby. Například obřad na pláži by preferovalo pět procent Čechů. Podle agentury PragueWeddings.com je trendem posledních let právě svatba v zahraničí, kterou novomanželé spojují se svatební cestou.

Pojistit svatbu zatím v Česku není možné

I u sebelépe zorganizované akce se může cokoliv pokazit, což může mít za následek i zrušení celé akce. Ani v případě svateb to není výjimkou. Zatímco v zahraničí – například USA či Británii – je poměrně běžné pojistit se pro případ, že se něco zvrtne, případně je svatbu nutné posunout či zrušit. Pojišťovna pak hradí storno poplatky za objednané služby nebo náhlé pořizování služeb nových.

Snoubenci v Česku si ale musí vystačit s běžnými typy pojištění, jako je cestovní připojištění sjednané pro líbánky v zahraničí včetně stornování zájezdu. Pojištění domácnosti zase může pokrýt situaci, když zloději ukradnou při vloupání snubní prsteny.

Pojištění odpovědnosti se může hodit pro případ, že by snoubenci způsobili škodu například na vybavení místa, kde se veselka koná. „V případě, že by škodu způsobili pod vlivem alkoholu, ale pojišťovny plnění nevyplatí,“ upozornil Dušan Šídlo  ze společnosti Broker Trust.

Pokud by se vám stalo, že byste poškodili vypůjčené svatební šaty, spoléhat se na vlastní pojištění odpovědnosti se vám ale může vymstít. „Pojišťovny ve smluvních podmínkách uvádějí, že se pojištění odpovědnosti nevztahuje na poškození či zničení vypůjčených nebo převzatých věcí pojištěncem. Na šaty z půjčovny by se tak pojištění odpovědnosti nevztahovalo,” upřesnil Šídlo.

„V případě, že by šaty poškodil někdo jiný – například je omylem polil vínem – je možnost, že by se škoda platila z jeho pojistky na škodu způsobenou třetím osobám,” dodal.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Anketa

Zadlužili byste se kvůli svatbě?
Ano
3 %
Ne
97 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1535 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám