Hlavní obsah

Češi každý rok utratí kartou v zahraničí desítky miliard korun

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Dovolená v cizině bez platební karty už není in. Při cestě do zahraničí si ji podle výzkumu společnosti Cetelem vozí s sebou téměř čtyři pětiny Čechů. Jen v loňském roce čeští turisté v zahraničí uskutečnili platby ve výši 35,7 miliardy korun, což je podle Sdružení pro bankovní platby o téměř deset procent více oproti roku 2011. Dalších deset miliard korun pak Češi vybrali z bankomatů.

Foto: Profimedia.cz

Platba kartou u obchodníka je zdarma nejen v Česku, ale i v zahraničí.

Článek

Hlavním důvodem, proč si lidé platební kartu na cesty přibalí, je podle průzkumu Cetelem potřeba mít kartu jako pojistku pro případ, že by jim došla hotovost. Zmínila to téměř polovina z 654 dotázaných.

„Platební kartu používají v zahraničí všude, kde je možné s ní platit, čtyři procenta ze všech respondentů. Pro většinu plateb ji využívá už 16 procent lidí a zhruba polovinu plateb s ní uskuteční 12 procent dotázaných,” uvedla Barbora Minksová ze společnosti Cetelem.

Platba kartou je zdarma

Jednou z hlavních výhod při používání platební karty v zahraničí je, že odpadá nutnost vyhledávání nejlepšího kurzu. Při platbách v zahraničí totiž klient získá výhodnější kurz než při výběru hotovosti a navíc nemusí platit poplatek za směnu, který si směnárny často účtují.

Podobně jako v Česku nejsou za platby u obchodníka bankou účtovány poplatky a transakce je zdarma. Na dovolené je proto mnohem výhodnější platit kartou v obchodech, než vybírat jejím prostřednictvím z bankomatů. Potvrzují to i údaje Cetelem, podle nichž se většina lidí výběrům ze zahraničních bankomatů brání. Běžně z nich vybírá peníze jen sedm procent lidí a zhruba dvě pětiny pouze tehdy, když jim dojde hotovost.

Ve třech oblíbených destinacích největší útraty

Platit v zahraničí kartou si zvykli i klienti ČSOB a Ery (Poštovní spořitelna). „Za minulý rok naši klienti prostřednictvím karet uskutečnili platby ve výši převyšující šest miliard korun, tedy téměř o 700 miliónů korun více, než tomu bylo v roce 2011. Klienti navíc vybrali přes dvě miliardy pomocí bankomatů,“ zmínil Peter Demjanovič, ředitel útvaru Karty ČSOB a Ery.

Slovensko, Chorvatsko a Německo patří v letních měsících k českými turisty nejnavštěvovanějším evropským zemím. Klienti ČSOB a Ery v těchto oblastech jen během loňských prázdnin provedli přes 260 tisíc transakcí o celkovém objemu půl miliardy korun.

„Mimo všech našich sousedních států se Češi o prázdninách vydávají především do oblíbeného Chorvatska. Naši klienti tam za poslední dva roky platebními kartami utratili v období letních prázdnin přes čtvrt miliardy korun,” upřesnil Demjanovič.

Kurz ve směnárnách porovnává 40 procent Čechů

I přesto, že platit kartou je možné na stále více místech po celém světě, je vhodné vzít si s sebou i hotovost. „Na dovolenou je ideální kombinace hotovosti a platební karty, neboť stále existují místa, kde se kartou platit nedá. Vyplácí se přibalit si i hotovost v celosvětově uznávané měně jako je euro či dolar,“ doporučil Demjanovič.

Lidé nejčastěji (23 procent dotázaných) směřují do směnárny či banky do tří dnů před odjezdem. Zhruba každý pátý člověk mění peníze týden před odjezdem.

Kurz u několika bank či směnáren porovnává 40 procent Čechů. Když si lidé potřebují vyměnit české koruny za zahraniční měnu, je pro čtvrtinu z nich důležitá existence a výše poplatku za výměnu. Každý šestý respondent pak přiznal, že peníze vyměňuje v nejbližší bance či směnárně.

Rozdíl kurzu do 50 haléřů za jednotku zahraniční měny neřeší deset procent lidí, do jedné koruny pak tři procenta. Sedmi procentům lidí nezáleží na výši kurzu vůbec.

Anketa

Jak používáte v zahraničí platební kartu?
Všude, kde je možné s ní platit.
44,8 %
Pro většinu plateb.
8,2 %
Zhruba pro polovinu plateb.
3,1 %
Minimálně.
13,2 %
Nepoužívám ji vůbec.
30,7 %
Celkem hlasovalo 1030 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám