Hlavní obsah

Češi jsou spokojeni se svými financemi, i tak někteří žijí od výplaty k výplatě

Novinky, Barbora Buřínská

Čtyři z pěti Čechů jsou spokojeni s finanční situací své rodiny. Vnímají ji mnohem lépe než před rokem, kdy byl spokojen jen každý druhý. Stále však platí, že každý desátý Čech vystačí se svým příjmem do další výplaty jen s velkými obtížemi a každý dvacátý už neví, kde by ušetřil. Přesto si Češi do svých financí mluvit nenechají, ochota radit se s odborníky je nízká.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Jak ukázal průzkum agentury STEM/MARK pro Poštovní spořitelnu, vnímání finanční situace českých domácností se meziročně výrazně zlepšilo. Zatímco v loňském roce ji za spíše až velmi dobrou považovala polovina dotázaných, letos jsou to již čtyři pětiny.

Kritičtější jsou k hodnocení svých domácích financí ženy, mnohem častěji než muži ji hodnotí negativně.

Podle průzkumu se však Češi neradi označují za bohaté. Dvě pětiny lidí dokonce svou domácnost označily za chudou až velmi chudou. Každý sedmý oslovený navíc váhal, do jaké kategorie se zařadit.

Spokojenost s životní úrovní domácnosti však nemusí vždy odpovídat realitě. Například v Karlovarském kraji, kde podíl lidí v exekuci dosahuje podle mapaexekuci.cz téměř 18 procent, se 94 procent lidí vyjádřilo, že se svými příjmy dobře vycházejí.

Ušetřili by hlavně na jídle

Podíl lidí, kteří se svým příjmem vystačí jen tak tak, se v meziročním srovnání nezměnil. Vyjít se svým příjmem do další výplaty má pravidelně potíže desetina populace.

Rezervy, kde ušetřit, by lidé hledali především u výdajů za jídlo, v průzkumu to zmínily více než dvě pětiny oslovených. Čtvrtina si myslí, že za něj vydává moc.

Foto: David Ryneš, Novinky

Kde by se Češi snažili ušetřit, kdyby potřebovali větší částku? (

Každý dvacátý respondent však „jede tzv. na doraz” a ušetřit už nemá kde.

O financích se radí neradi

Možnost diskutovat s odborníky o svých financích volí jen čtvrtina lidí. Raději je proberou doma v okruhu rodiny. Více než čtvrtina lidí se neradí vůbec s nikým. Často si pak půjčují za nevýhodných podmínek, jen každý čtvrtý porovnává různé nabídky, až když si chce půjčit více než 50 tisíc korun.

Podle průzkumu si Češi neradi půjčují, každý pátý při žádosti o půjčku cítí stud, každý sedmý si dokonce připadá jako při výslechu na policii.

Někteří zadlužení dokonce zásadně odmítají, více než čtvrtina by si nikdy nevzala hypotéku, 45 procent by nikdy nepožádalo o krátkodobý úvěr.

Na své finance jsme opatrní

Češi jsou na své peníze opatrní. V případě, že by je někdo z rodiny či okolí požádal o půjčku, nejvíce by se zdráhali ji poskytnout kolegům z práce. Více než polovina lidí (55 procentům) by jim nepůjčila a pokud ano, tak v průměru jen 10 tisíc korun.

Velmi opatrně by se Češi stavěli k půjčkám svým tchánům či tchyním, nepůjčil by jim zhruba každý druhý.

Kamarádům by nepůjčily dvě pětiny lidí, průměrná půjčka by dosáhla 14 tisíc korun. Naopak dětem či rodičům nepůjčí jen pětina oslovených.

Jak jsou na tom Češi s ochotou půjčit lidem ze svého okolí
Nepůjčili byPrůměrná částka (v Kč), kterou by byli ochotni půjčit
Partner24 %47 tisíc
Děti21 %45 tisíc
Rodiče20 %43 tisíc
Sourozenci26 %32 tisíc
Tchyně47 %29 tisíc
Tchán49 %28 tisíc
Kamarádi39 %14 tisíc
Kolegové55 %10 tisíc
Zdroj: Průzkum STEM/MARK pro Poštovní spořitelnu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám