Hlavní obsah

Češi investují do zlata, jeho prodej několikanásobně roste

Hlavním prodejcům investičního zlata v Česku letos meziročně výrazně vzrostl objem prodejů. Například společnost Golden Gate CZ prodala do konce září meziročně více než trojnásobek zlata, růst hlásí i další firmy. Podle expertů lidé více vyhledávají investice do drahých kovů hlavně kvůli příznivé ceně a nízkým úrokovým sazbám spořicích produků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Golden Gate CZ, lídr tuzemského trhu, prodala za tři čtvrtletí 2015 investiční zlato a stříbro za 1,079 miliardy korun. Meziročně tak její prodej narostl téměř trojnásobně. Tržby za loňská tři čtvrtletí činily 440 miliónů korun. Společnost prodala za prvních devět měsíců tohoto roku 1,036 tuny zlata a 3,4 tuny stříbra.

Zájem je i o platinu či stříbro

Konkurenční Safina prodala letos přes 650 kilogramů investičního zlata. Ve třetím čtvrtletí to bylo 250 kilogramů, meziročně o čtvrtinu více. Prodala také několik desítek kilogramů investiční platiny.

„Aktuálně je pro investory velmi zajímavá platina, jejíž cena je nyní nízká. Neočekáváme ovšem, že by tato situace byla dlouhodobá, protože Jihoafrická republika, hlavní producent tohoto kovu, ohlásila problémy při těžbě, což s cenou tohoto kovu jistě zahýbá,” upozornil manažer pro investiční drahé kovy firmy Libor Křapka.

Prodeje společnosti STEP Finance jsou relativně stabilní. V posledním čtvrtletí byl nejsilnější červenec, kdy firma prodala o 40 procent zboží více než v ostatních měsících. Prodejní ceny se podle předsedy představenstva firmy Jana Házeho v červenci dostaly na velmi zajímavé úrovně a mnoho klientů těchto cen využilo k nákupům. Silnější proti normálu byly i prodeje stříbra, podotkl.

Lidem se líbí zlato fyzicky vlastnit 

Rostoucí prodeje dokládají vzrůstající zájem investorů o spořicí programy, uvedl spoluzakladatel Golden Gate Pavel Ryba. Zlato se pro Čechy již stalo běžným produktem.

Podle průzkumu mezi investory si lidé na zlatě cení toho, že ho mohou fyzicky vlastnit a mají možnost do něj investovat po malých částkách. Cílem Golden Gate je, aby do pěti let vlastnilo investiční kovy 100 tisíc českých domácností.

Safina v poslední době sleduje na trhu s drahými kovy zajímavý trend, kdy přibývá velké množství tzv. papírového zlata (burzovní certifikáty a deriváty).

Třetí čtvrtletí bylo také úspěšné pro certifikační rafinérie a mincovny po celém světě, neboť se navýšil zájem o investiční mince a slitky. Jejich kapacity jsou nyní naplněny na další měsíce dopředu. Například velké kanadské a americké mincovny zaměřující se na stříbrné investiční mince potvrzují objednávky až na leden příštího roku.

Zájem o zlato i díky nízkým úrokovým sazbám

Podle Františka Bostla, hlavního ekonoma společnosti Colosseum, stojí za zvýšeným zájmem českých domácností o fyzické drahé kovy vedle příznivých cen těchto komodit i nízké úrokové sazby, které Čechy nutí poohlédnout se po jiných formách zhodnocení.

Zlato je podle něj bráno jako relativní jistota vzhledem ke svým vlastnostem a je proto oblíbeným doplňkem i retailového investora, který si oblíbil pravidelné spoření do tohoto drahého kovu.

Atraktivitu zlata potvrdili i další odborníci. Hlavní analytik X-Trade Brokers Jaroslav Brychta upozornil na nutnost přehodnotit tradiční investiční rady a poučky o rozložení portfolia. "Diverzifikace dostává zcela jiný rozměr, než měla před začátkem finanční krize v prostředí nenulových úrokových sazeb. Drahé kovy jsou stále jedním z nejsnazších nástrojů diverzifikace, i když nejsou jediným," uvedl Brychta.

Reklama

Související články

Zlato je nejlevnější za pět let

Cena zlata v pondělí klesla až na 1088,05 dolaru za trojskou unci a dostala se tak nejníže od března 2010. Investoři prodávají zlato a nakupují dolary...

Výběr článků

Načítám