Hlavní obsah

Češi chudnou, na penzijním připojištění ale nešetří

Právo, svj

Ani zhoršující se finanční situace mnoha českých rodin, pro jejichž rozpočty navíc budou zatěžkávací zkouškou blížící se Vánoce, nezmírňuje zájem lidí o penzijní připojištění. Podle finančního serveru Sfinance.cz i samotných penzijních fondů si Češi houfně sjednávají připojištění se všemi současnými výhodami. Některé z nich totiž v nových smlouvách od prosince už nebudou.

Foto: Profimedia.cz

Penzijnímu připojištění Češi věří. Ilustrační foto.

Článek

Stále více lidí si také zvyšuje úložky tak, aby i po Novém roce dosáhli na pozměněné státní příspěvky.

„V září vzrostl počet našich klientů, účastníků penzijního připojištění, téměř o 10 tisíc, v říjnu o více než 20 tisíc a v listopadu se očekává vstup minimálně 40 tisíc nových klientů. V průměru k nám každý den přichází zhruba 1500 nových klientů. Zájem je tedy skutečně obrovský,“ informoval Právo například mluvčí pojišťovny Allianz Václav Bálek.

Do penzijního připojištění, které si lze za stávajících podmínek a se všemi výhodami uzavřít už jen do konce listopadu, podle něj vstupují klienti každého věku. „A to i ti nejmladší – mezi 20 až 25 lety, kteří na radu svých rodičů chtějí ještě do konce listopadu stihnout uzavřít penzijní připojištění právě za stávajících podmínek,“ uvedl Bálek.

Zatímco během prvních osmi měsíců loňského roku do penzijního fondu Allianz přišlo 32 410 nových klientů, letos za stejné období jich bylo 138 225, tedy více než čtyřnásobek.

Lidé si zvyšují úložky

Zvýšený zájem o uzavření penzijního připojištění za stávajících výhodných podmínek, tj. s garancí nezáporného zhodnocení a s výsluhovou penzí, díky které lze až polovinu prostředků vybrat již po 15 letech spoření, zaznamenaly však i další penzijní fondy. Nabídky penzijního připojištění lze porovnat například na portálu Sfinance.cz.

„Od ledna do konce září evidujeme příchod více než 21 tisíc klientů. Během letošního roku pak klienti navyšovali své měsíční vklady v průměru o 380 Kč. Průměrný sjednaný měsíční příspěvek u klienta k září 2012 pak činil zhruba 480 Kč,“ uvedl pro Právo předseda představenstva ING Penzijního fondu Jiří Rusnok.

Podle zjištění fondu to přitom souvisí hlavně se změnou výše minimálního měsíčního vkladu, při kterém vzniká nárok na státní příspěvek. „Tato změna nastane od ledna 2013, očekáváme tak, že tato tendence bude získávat na intenzitě s koncem roku,“ dodal Rusnok.

Zvyšování průměrných měsíčních příspěvků účastníků penzijního připojištění Právu potvrdily i další fondy. „Lze říct, že všechny nově uzavírané smlouvy již mají vyšší měsíční úložku než 300 Kč,“ poznamenal Bálek. Lidé, kteří nyní platí méně než tři sta korun měsíčně, přijdou od ledna bez navýšení plateb zcela o státní podporu.

Fondy předpokládají, že mnoho lidí čeká se zvyšováním úložek až na závěr roku, nápor tak podle nich ještě zdaleka nekončí. Zvýšení sice klienti mohou provést kdykoli, tedy i v průběhu příštího roku či později. Pokud ale chtějí už od ledna 2013 pobírat od státu vyšší příspěvek, musí o zvýšení platby požádat nejpozději v prosinci.

Státní podpora láká každého

Podle portálu Sfinance.cz nyní průměrné navýšení platby činí 468 korun, přičemž více než třetina lidí si navyšuje úložky o 400 až 500 Kč, pětina účastníků o stokorunu až dvě a zhruba 14 procent je pak zvedá o méně než stokorunu.

Zájem lidí je přitom i o zvýšení plateb na tisíc a případně i více korun, neboť od tisícikoruny bude stát přispívat 230 korun měsíčně (dosud 150 Kč). Za celý rok tak lze od státu získat 2760 korun namísto dnešních 1800 korun ročně.

Kdo zvedne svou měsíční platbu na 2000 korun měsíčně, může získat nově od státu až 4560 korun (dosud 3600 Kč). A to 2760 korun na státním příspěvku a 1800 na slevě na dani.

Podle statistik Sfinance.cz si úložky o 700 až 1000 Kč zvyšuje téměř 13 procent lidí, dvě procenta klientů si pak měsíční částku navýšila za poslední měsíc ještě víc. U nových smluv je výše průměrné úložky 674 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám