Hlavní obsah

Čechům se výplata na účtu dlouho neohřeje. Do týdne je většina peněz pryč

Novinky, Barbora Buřínská

Mnozí Češi měsíc co měsíc toužebně vyhlížejí výplatu. Bohužel peníze jim na účtu dlouho nevydrží. Během několika dnů se rozutíkají ve formě plateb za trvalé příkazy. Po příchodu výplaty totiž více než polovina Čechů ihned hradí nájem, elektřinu, vodu, plyn, telefon nebo posílá peníze na splátky úvěrů či hypotéky.

Foto: Profimedia.cz

Většina lidí má výplatní termín v polovině měsíce.

Článek

Vyplývá to z průzkumu společnosti Stem/Mark pro Home Credit mezi více než pěti sty Čechy, který proběhl na konci srpna.

Téměř polovina lidí v Česku dostává svou výplatu mezi jedenáctým a patnáctým dnem v měsíci. Třetině lidí pak od zaměstnavatele přijdou peníze na účet už v prvních deseti dnech.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pětina lidí čeká až na datum splatnosti

Bohužel dlouho peníze Čechům na účtech nevydrží. Přesně 53 procent dotázaných totiž uvedlo, že své závazky začne platit ihned nebo těsně po příchodu mzdy na účet. Snaží se jich totiž zbavit co nejrychleji, aby měli jistotu, že zaplatili včas.

Na druhou stranu téměř pětina lidí se přiznala k tomu, že raději čeká až na datum splatnosti. Jenže takové vyčkávání může být nebezpečné. „Řada lidí si totiž myslí, že datum splatnosti je den, kdy zadají příkaz k úhradě nebo zaplatí na pobočce banky. To je ale omyl,“ upozornil na možnou chybu Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

Datum splatnosti je totiž den, kdy je splátka připsaná na účet adresáta. Tedy mobilního operátora nebo třeba plynáren. Přitom takový převod může trvat až dva pracovní dny, proto není podle Kozuba moudré nechávat platbu na pátek, pokud faktura jako den splatnosti uvádí pondělí. Pokud by teoreticky zasáhly i státní svátky, může to být necelý týden. V tu chvíli se poplatník může dostat do velkého zpoždění s úhradou faktury.

Platba nájmu má přednost

Nejčastěji ihned po příchodu výplaty na účet lidé platí nájemné. Z těch, kteří na nic nečekají a své závazky platí okamžitě, právě nájem uhradí 54 procent. Naopak s platbou za telefon nebo internet lidé raději vyčkávají. Ihned po příchodu výplaty  zaplatí jen dvě pětiny lidí.

V jaké části měsíce po příchodu výplaty platíte?
NájemnéElektřina, plyn, vodaTelefon, internetSplátka úvěru, hypotékyPravidelné spoření
Do 3 dnů poté, co na účet přijde výplata54 %51 %40 %45 %43 %
Do týdne poté, co na účet přijde výplata34 %39 %39 %41 %35 %
Později12 %10 %21 %14 %22 %
Zdroj: průzkum Stem/Mark pro Home Credit, srpen 2014, 518 respondentů

Splátku úvěru či hypotéky lidé nejčastěji uhradí až zhruba týden poté, kdy jim na účtu přistanou peníze z výplaty. Na pozdější dobu Češi nejčastěji nechávají spoření, zmínila to více než pětina lidí.

Splátky úvěrů Češi hradí trvalými příkazy

Platby, jako je nájemné nebo zálohy na energie, jsou většinou stejné každý měsíc. Proto je nejjednodušším způsobem platby trvalý nebo inkasní příkaz. Není potřeba se o nic starat a platba automaticky odejde. Tyto dva způsoby lidé nejčastěji používají u splátek hypoték či úvěrů. Tři pětiny dotázaných mají nastavený trvalý příkaz a dalších šest procent lidí má zřízený souhlas s inkasem.

Naopak čtyři procenta dotázaných stále chodí na pobočku nebo poštu zaplatit nájemné. Je však překvapivé, že mezi nimi převažují mladí lidé mezi 18 a 29 lety, vzhledem k tomu, že právě tato generace je nejvíce sžitá s internetem a moderními platebními prostředky.

Po výplatě nejčastěji míříme k bankomatu

Příchod výplaty je také impulsem k tomu, aby lidé zamířili k bankomatu. Do dvou dnů si vybere peníze celá třetina respondentů. Převládají mezi nimi spíše ženy.

„Jde o zažitý přístup, kdy lidé chtějí mít u sebe větší hotovost pro případ potřeby. Přitom v dnešní době je možné platit kartami prakticky kdekoli a hotovost začíná ztrácet na významu,“ zmínil Kozub.

Placení kartou je v současné době stále běžnější, a to i za čím dál menší částky. Lidé platí kartami hlavně proto, že s sebou nechtějí nosit velkou hotovost. Často je také motivují věrnostní programy u kreditních karet či sbírání různých typů odměn.

Anketa

Kdy platíte nájemné a platby za energie?
do tří dnů poté, co na účet přijde výplata
66,1 %
do týdne poté, co na účet přijde výplata
23,5 %
později
10,4 %
Celkem hlasovalo 6141 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Chudým na nájem doplatil stát už deset miliard

V Česku opět přibylo lidí, kteří nemají na nájem, a nezbývá jim než natahovat ruku pro sociální dávky. Ať už v podobě tzv. příspěvku, nebo doplatku na bydlení,...

Výběr článků

Načítám