Hlavní obsah

Byty mohou v některých lokalitách zlevnit, byly nadhodnocené

Právo, Jakub Svoboda

Ceny nemovitostí v Česku se až do začátku epidemie koronaviru šplhaly do rekordních výšin. Už v závěru loňského roku přitom byly podle České národní banky nadhodnocené o 15 až 25 procent. Podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka by ale během nynější krize mohly nemovitosti alespoň v některých lokalitách o něco zlevnit.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Prostor pro zlevnění tam je. Je to ale velice individuální a velice lokální. Jsou lokality, kde je přetlak poptávky evidentně tak silný, že tam k poklesu cen vůbec dojít nemusí. Může se tam po nějakou dobu maximálně zastavit jejich růst, protože jinak by tam ceny asi dále rostly,“ řekl Právu Rusnok.

„V některých lokalitách, kde není rezervoár poptávky tak napumpovaný, ale budou ceny nemovitostí bezesporu klesat, o tom nepochybuji. Ale to vše uvidíme tak za rok,“ dodal.

V prvním čtvrtletí ceny bytů v Praze a krajských městech podle společnosti Deloitte meziročně vzrostly v průměru o 13 procent na 65 400 korun za metr čtvereční. Tempo růstu bylo nejvyšší za poslední dva roky.

Byty před vypuknutím epidemie zdražily

Finance

Ve druhém kvartále podle prvních údajů z trhu ceny realit ještě neklesaly. Naopak, například byty v novostavbách v Brně v letošním druhém čtvrtletí dál zdražovaly. Průměrná cena za čtvereční metr se u nich meziročně zvýšila o sedm procent a dosáhla 86 800 korun, uvedla společnost Trikaya, která ceny nových bytů v jihomoravské metropoli dlouhodobě sleduje.

Řada ekonomů je však přesvědčena o tom, že ceny většiny nemovitostí brzy zamíří dolů.

„Kdo nemovitost opravdu nutně nepotřebuje hned teď, měl by s jejím pořízením vyčkat. A s hypotékou také. Za rok touto dobou budou jak nemovitosti, tak hypotéky citelně levnější než dnes. Člověk ušetří třeba statisíce za samotnou nemovitost a třeba i tisíce na měsíční splátce hypotéky,“ prohlásil například ekonom Lukáš Kovanda.

Hypotéky na konci jara mírně zlevnily

Finance

Průměrná úroková sazba hypoték v červnu klesla na 2,21 procenta z květnových 2,3 procenta, mírně se snižovala už v předchozích dvou měsících. Stále to však neodráží razantní snížení sazeb ČNB letos na jaře.

Centrální banka v reakci na propuknutí koronavirové krize přijala na jaře několik opatření na podporu finančního sektoru. V červnu mj. pokračovala ve zmírňování svých doporučení bankám pro posuzování žádostí o hypotéku, když zrušila limit pro poměr mezi měsíční splátkou veškerých úvěrů proti celkovému čistému měsíčnímu příjmu.

Zrušení už druhého ze tří limitů pro poskytování hypoték přinese podle analytiků hypotečnímu a nemovitostnímu trhu v ČR pozitivní impulz.

Jak se změnily limity pro posuzování žádostí o hypotéky
Limit ukazatele LTV (výše hypotéky v poměru k hodnotě zastavované nemovitosti) se od 1. dubna zvýšil na 90 procent. Banky mohou uplatnit pětiprocentní výjimku pro hypotéky s vyšším ukazatelem LTV. Před uvolněním byl 80 procent.
Limit ukazatele DSTI (vyjadřuje, jak velkou část čistého měsíčního příjmu žadatel o úvěr vynakládá na splátky celkového dluhu) se od 1. dubna zvýšil na 50 procent. Před uvolněním byla jeho výše 45 procent. Bankovní rada pak 18. června tento ukazatel zrušila.
Limit ukazatele DTI (poměr výše dluhu a čistého příjmu žadatele o úvěr) byl od 1. dubna zrušen. Před uvolněním musela výše úvěru představovat maximálně devítinásobek ročních čistých příjmů domácnosti.

Varují ovšem i před předlužením některých domácností. Upozorňují na to, že příjmová situace domácností se zhoršuje a že nezaměstnanost na podzim zřejmě vystřelí nahoru.

Banky jsou opatrné, ujišťuje guvernér

Podle Rusnoka se ale banky rychle přepnuly z „euforie“ do „mírné deprese“ a jsou nyní při poskytování hypotečních úvěrů velmi opatrné. Samy si totiž podle něj uvědomují změny, které v ekonomice nastaly.

„To znamená to, že už tady nebudeme mít tak přehřátý trh práce s tak silným růstem příjmů potenciálních klientů, který je schopen reagovat na rostoucí ceny nemovitostí jako v minulosti, kdy šly banky do rizika s tím, že je pro ně zanedbatelné,“ uvedl guvernér.

Hypotéky teď nejsou pro každého

Finance

Banky navíc podle něj nemají jistotu, ani pokud jde o vývoj cen samotných nemovitostí v jednotlivých regionech. „Nebylo proto potřeba dále banky svazovat nějakým naším doporučením ohledně příjmů žadatelů, protože si myslíme, že banky už to mají nastaveno v módu vlastního rizikového posouzení případů,“ vysvětlil Rusnok.

Doplnil, že centrální banka „vypnula“ pouze limity tzv. příjmových ukazatelů, jež měly za úkol v době konjunktury ochránit banky před příliš rizikovými půjčkami lidem, kteří byli na okraji parametrů z hlediska schopnosti dlouhodobého splácení, a zároveň chránit do značné míry potenciální dlužníky před pádem do dluhové pasti v případě, že se zhorší situace české ekonomiky.

ČNB ponechala v platnosti limit ukazatele LTV (poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti), který podle Rusnoka odráží odhad nadhodnocení cen nemovitostí.

„Předtím jsme ho mírně upravili, zmírnili a zdá se nám, že dokud evidentně nenastane viditelný pokles cen nemovitostí, tak vlastně ničemu nepřekáží a neškodí a může plnit indikační roli pro banky a pro účastníky trhu. A s jeho plněním v zásadě nebyl žádný problém ani dříve,“ konstatoval guvernér.

Reklama

Související články

Hypotéky teď nejsou pro každého

Pandemie koronaviru a s ní spojená vládní opatření ovlivnily i trh s hypotékami. Banky k žádostem o hypoteční úvěry nyní přistupují obezřetněji, sledují...

Byty před vypuknutím epidemie zdražily

Ceny bytů v Praze a krajských městech letos v prvním čtvrtletí meziročně vzrostly v průměru o 13 procent na 65 400 korun za metr čtvereční. Tempo růstu bylo...

Hypotéky na konci jara mírně zlevnily

Hypoteční úvěry červnu opět mírně zlevnily. Průměrná úroková sazba se proti květnu snížila o devět bazických bodů na 2,21 procenta. Spolu s tím hypoteční trh...

Výběr článků

Načítám