Hlavní obsah

Byt v novostavbě si můžete nechat upravit, počítejte ale s dalšími náklady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kupujete-li byt v novostavbě, nemusíte být odkázáni jen na to, jak ho navrhl projektant. Máte totiž právo na změny podle svých přání a preferencí. Je však dobré vědět, co všechno to obnáší. Finanční stránka těchto změn totiž není zanedbatelná. Navýšení investic do kupované novostavby se vám sice může vrátit ve formě vyššího standardu, na druhou stranu je třeba znát i rizika.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pro developery by neměl být problém přizpůsobit výslednou podobu bytu klientovým představám.

„Nahrává tomu i skutečnost, že novostavby jsou dnes prodávány obvykle ještě před dokončením, takže na případné úpravy je čas,“ doplnil František Šudřich ze společnosti Trikaya.

Jaké změny je možné provést?

S návrhy změn je třeba si pospíšit, rozhodně předtím, než dojde k dokončení stavby. „Jakmile by bylo nutné cokoliv vybourávat, je klientská změna ekonomicky nevýhodná. Vybourávání je problematické i z hlediska postupu stavby. Mohlo by totiž zdržet dokončení domu,” upozornil Šudřich.

Dokud není hotová hrubá stavba, je možné realizovat i změny dispozic či úpravy nenosných příček a rozdělení pokojů.

Pokud víte, že budete v nějakém pokoji potřebovat větší množství zásuvek či vývod datových kabelů, je možné objednat si i toto. Čím přesnější máte představu, jak bude váš byt zařízen a využíván, tím lépe.

Nejčastěji se individuální přání klientů týkají koupelen. Tam je totiž nejsložitější provést změny poté, kdy dojde k dokončení stavby. Klasickou změnou je barva a typ obkladů na přání. Můžete si sami zvolit typ vany či sprchového koutu. Změnit je ale možné i celkovou dispozici koupelny, pokud to technické sítě umožní.

Není to zadarmo

Kupující by si ale měl být vědom, že ho jeho požadavky na změny budou něco stát. Pro obě strany veškeré úpravy představují tzv. vícenáklad. Od developera to vyžaduje navíc peníze a čas, od plánování přes realizaci až po výslednou kontrolu.

Za změny je tak třeba zaplatit, mnohdy je totiž třeba provést i nové projektové zpracování. Při změně dispozic či rozvodů je nutné zasahovat do projektové dokumentace, což obnáší novou prováděcí dokumentaci, kontrolu dodavatele a zápis změny stavby na stavebním úřadě.

Na vaše změny by měl developer poskytovat stejnou záruku jako na celý byt

Při samotné realizaci je klientovi odečtena cena základního vybavení a připočteny faktické náklady za provedení. Navýšení kvůli klientským změnám se tedy může pohybovat od tisíců, ve výjimečných případech až do miliónů korun.

Na co si dát pozor

Náklady na klientskou změnu jsou nevratné. Zatímco od kupní smlouvy je možné v určitých případech odstoupit, individuální úprava bezúplatné zrušení budoucí kupní smlouvy komplikuje. Chcete přece úpravu podle vlastního přání, kterou developer nemůže dál nabízet jinému zájemci. Proto počítejte s tím, že tyto klientské změny budete muset tak jako tak uhradit, i kdybyste koupi nemovitosti nemohli z nějakého důvodu dokončit.

Na vaše změny by měl developer poskytovat stejnou záruku jako na celý byt. „Záruku by měl poskytnout sám developer, ne stavebník. Smlouvu uzavíráte s ním, proto i s případnými reklamacemi uspějete spíše u něj, než abyste honili jednotlivé dodavatele,“ uvedl Šudřich.

Vzhledem k celkové záruce od developera naopak neočekávejte možnost dodat si do stavby vlastní materiál, například dlaždice. Za vámi dodaný materiál nemůže developer ručit, takže zbývá pouze možnost vybrat si z jeho nabídky.

Požadujte také důkaz, že změny prošly přes projektového manažera a projektanta stavby, aby bylo vše v pořádku z hlediska stavebních předpisů. Od nich zároveň budete mít záruku, že změny jsou vůbec realizovatelné.

Pokud změny neodpovídají vašemu zadání, reklamujte je stejně jako samotný byt. Nenechte se odbýt tím, že šlo o vaše přání na vaši zodpovědnost.

Reklama

Související články

Na vlastní byt už řada lidí nedosáhne

Česká republika patří v Evropě mezi země s nejmenším podílem nájemního bydlení. V současné době žije v pronájmu každá pátá česká domácnost. Podle odhadů...

Jak nenaletět při koupi bytu v novostavbě

Ve chvíli, kdy se rozhodnete koupit byt v novostavbě, která ještě nestojí, dostanete se do kontaktu s developerem, který stavbu organizuje. Abyste ale tzv....

Výběr článků

Načítám