Hlavní obsah

Bezradný dlužník: Starší žena, muž z vězení

Právo, Jindřich Ginter

Není dlužník jako dlužník. Jsou takoví, kteří v tom umějí chodit a majetek i peníze účelově převádějí na jiné. Jiní požádají soud o osobní bankrot a po pěti letech jsou ve většině případů z dluhů venku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Jak ale vypadá typický, skutečně bezradný dlužník, jenž se nevyzná ani v základních pojmech, neví vůbec, odkud začít, když složenek, faktur a splátkových rozvrhů, na jejichž základě se vrší exekuční výzvy, je tolik, že si je všechny ani nepamatuje?

Dlužníkem, který opravdu neví kudy kam, a tak vyhledá jako poslední záchranu občanskou poradnu, nejčastěji bývá žena nad šedesát let nebo muž nad čtyřicet let bez stálé práce, jenž má mnohdy za sebou vězení.

Vyplývá to z profilace klientů bezplatných dluhových poraden Remedium Praha a Rubikon Centrum, které svou činnost prezentovaly na nedávném Fóru věřitelů v Praze.

V šedesáti procentech dluhových případů, které řešíme, jde o ženy nad 62 let
Kristýna Schreilová, občanská poradna

„Ročně poskytujeme na tři stovky konzultací spojených vyloženě s dluhy. V bezmála šedesáti procentech se jedná o ženy, jejichž průměrný věk je 62 let. Nevědí, co dál, co například může inkasní agentura, co nemůže, co mají hradit a co ne, jak případně požádat o oddlužení,“ řekla Právu Kristýna Schreilová z občanské poradny Remedium Praha.

Podle ní obvykle ženy v již důchodovém věku mnohdy řeší dluhy za své dospělé potomky. Buď přijdou iniciativně zjišťovat, jak situaci řešit, anebo přijdou proto, že se za své dospělé děti již samy zadlužily.

Jdou si sednout, ale služby nezruší

„Realizujeme na 600 konzultací ročně. Ve více než polovině případů se jedná o nezaměstnané muže nad 39 let, často po výkonu trestu, kteří většinou dluží dvě stě tisíc až půl miliónu korun,“ konstatovala za Rubikon Centrum Kateřina Jirová.

Nemusí přitom vždy jít o těžké zločince. „Dvě třetiny dluhů odsouzených vznikají v době soudu a pobytu ve výkonu trestu,“ shrnuje Petr Schneedörfler ze spolku Lighthouse, který pomáhá vězňům vracet se zpět.

Často jde o dluhy na výživném, za pokuty a přestupková řízení, náklady vazby, soudní jednání, právníky.

„Dluhy jim tak narůstají za zdravotní a sociální pojištění, za poplatky spojené s bydlením (fondy oprav, nájemné), za služby (vodné, stočné, plyn, elektřina), za svoz odpadu, za internet, televizi, mobil. To jsou ale všechno závazky, které nemusely vzniknout, kdyby se včas vypověděly,“ vysvětluje Schneedörfler.

Odsouzení podle něho ve většině věznic nemají, až na pár výjimek, možnost se s někým poradit. „Přijde-li exekuční příkaz, žaloba, platební příkaz, odsouzení si nevědí rady, a tak to neřeší,“ dodává Schneedörfler.

Anketa

Nechali jste si v případě finančních problémů poradit od odborníků?
Ano
12,9 %
Ne, poradil/la jsem si sám
87,1 %
Celkem hlasovalo 371 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám