Hlavní obsah

Bezplatné webové registrace bývají fígl, jak oškubat druhé

Právo, Jindřich Ginter

Registrujte se zdarma. Takové nabídky z internetových stránek se mohou škaredě prodražit. Stává se, že když už má provozovatel stránek dost velký balík zaregistrovaných, začne jim posílat měsíc co měsíc fakturu nebo složenku za propagaci na webu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Otrávení lidé však následně nemohou zprvu bezplatnou službu, o níž už ale za peníze nestojí, ze sebe setřepat. Odříkají jí, ale provozovatel to ignoruje, a dále posílá faktury.

Opovažte se je nezaplatit. Pak už se jedná o pohledávku.

Lžou, že registrace je zadarmo. Pak vám pošlou fakturu.
Uživatelé stránek o obchodních nabídkách

Vymahači si snadno z faktury na pár set vysoudí tisíce. Nikoho u soudu již nebude zajímat, že jste službu nechtěli, neměli z ní žádné výhody, a že jste žádali o zrušení vztahu, poté, co přestala být registrace zdarma.

Na tyto případy, kdy lidé byli uváděni v omyl, že se jedná o neplacenou registraci, ale šlo o objednávku zboží, byla veřejnost v minulosti již upozorněna. Jenže vykutálení podnikatelé to dělají dále ještě otevřenějším způsobem.

Nejprve se jedná skutečně o registraci zdarma, kterou ale poté zpoplatní. Vykutálenému podnikateli stačí pár slovíček od právníka a kliků od důvěřivých uživatelů, kteří se nic netušíc de facto uváží ve virtuální smlouvě přes internet.

Tak si naběhla i Lenka T. z Lanškrouna, obchodnice s lůžkovinami. Není sama. Stejné zkušenosti má hračkářství Marcela R. Provozovatel stránek obchodních nabídek, firma Michala K., je nalákal na bezplatnou registraci do vývěsky firemních nabídek.

Rok mám platit za něco, co nechci

„Nyní mi přišla faktura. Každý měsíc přijde další, minimálně po dobu jednoho roku. Žádala jsem o storno s tím, že jsem se registrovala zdarma, ovšem marně. Dokonce jsem obdržela email ve znění, že si může zdražit a placení prodloužit (změnit obchodní podmínky) a nic se s tím nenadělá,“ diví se Lenka T.

„Vážení, faktura, kterou jste obdrželi, byla vystavena v souladu s Obecnými podmínkami portálu v návaznosti na služby Vámi zvolené při registraci. V případě, že bychom měnili ceník, či Obecné podmínky, budete o tom s dostatečným předstihem informováni,“ napsal obchodnici s lůžkovinami Michal K., jenž má mimochodem za sebou už pár firem v likvidaci.

Zakuklená sankce

Změní-li se obchodní podmínky, tak klient musí o nich být dostatečně ne jen předem informován, ale musí mu být dána možnost bez sankce odstoupit. To vykutálený podnikatel dobře ví, možnost odstoupit tedy dává, ale až po třech měsících, kdy si už účtuje poplatky!

„Bohužel není možné okamžitě ukončit smlouvu o využívání služeb našeho portálu. Registrací na našem portálu byla uzavřena smlouva na dobu jednoho roku. S ohledem na Váš přípis Vás upozorňujeme na skutečnost, že v případě, že nebudete chtít, aby došlo k prolongaci smlouvy o další rok, je potřeba smlouvu písemně vypovědět, a to 90 dnů před ukončením smlouvy,“ píše provozovatel stránek zaměřených na obchodní nabídky.

„Ten pán to má velice dobře vymyšlené. Při registraci se musí jen tak mimochodem souhlasit s obchodními podmínkami. Stačí nechat něco zakliknuté nebo naopak něco nezakliknout, a hned se to bere jako váš automatický závazný souhlas s těmito obchodními podmínkami,“ varuje dopálená obchodnice.

Napsala tedy výpověď z registrace. Provozovatel stránek jí už neodpověděl. A tak žena čeká, zda jí po třech měsících přestanou od webu chodit faktury. Vůbec pak už nepřekvapí, že součástí on line smlouvy na těchto stránkách je rozhodčí doložka o tom, že případné spory rozhoduje provozovatelem stránek vybraný rozhodce.

Pikantní ale je, že webový robot přímo na těchto stránkách obchodních nabídek, v rubrice „Žhavé novinky“, automaticky zobrazuje i varovné sdělení uživatelů. „Pozor jste na portálu podvodníka. Je to vyděrač,“ zní jedna z nich. A další dodává: „Lžou, že je registrace zadarmo. Pak vám pošlou fakturu.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám