Hlavní obsah

Benzín se v Česku krade i po troškách

Právo, Jindřich Ginter

Benzín a nafta se začaly v Česku více krást i po troškách. Zloději lidem navrtávají nádrže zaparkovaných aut, ve kterých bývá často jen pár litrů, ale škoda za zničenou nádrž jde běžně do deseti tisíc. Nebo si pachatelé rovnou tankují u čerpaček a bez placení ujedou.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Pár desítek litrů načepovaných u pumpy bez placení je jen přestupek. Z jejich opakování se však stává trestný čin.

Když policie zloděje chytí, přitíží mu, pokud fixloval poznávací značku a prokáže-li mu více nájezdů. To však bývá obtížné.

Nasál na milión kilometrů

Na začátku roku policie chytila mladíka, který na Olomoucku a Kroměřížsku natankoval u dvou desítek pump bez zaplacení. Přišel si na 700 litrů. Škoda 25 tisíc. Podobně vypečený byl zloděj chycený v květnu s devatenácti úniky. Škoda je obdobná. V těchto případech už ale hrozí až tři roky vězení. U vyšších škod je až pětiletá sazba.

Loni policisté zadrželi jednatele, který na tankovací karty do firemních aut tankoval, ale následně neplatil za 90 tisíc litrů benzínu, jenž dál prodával. Takové množství stačí na více než milión kilometrů.

U navrtaných nádrží si zloděj často přijde při jedné akci na pár litrů, ale škoda jde už do tisíců. Jenže šance, že pachatele dopadnou a prokážou mu, že nasával z aut, je ještě menší, neboť často není ani záznam z kamery.

Mnohdy se jedná o narkomany a zcela sociálně nepřizpůsobivé občany, jimž je postih v podstatě ukradený.

Na začátku roku takto řádili zloději na Příbramsku. Během deseti dnů si vysosali téměř dva tisíce litrů nafty z dvou desítek aut. Přitom kromě toho desítky litrů nafty vytekly na zem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám