Hlavní obsah

Banky v Česku financují hlavně výstavbu kanceláří a nákupních center

Právo, svj

Banky v Česku financují hlavně výstavbu kanceláří a nákupních center, teprve za nimi jsou investice do bytů a domů. Ještě méně pak banky v ČR podporují průmyslové či logistické projekty. Obecně jsou bankovní investice do realitních projektů ve střední a východní Evropě nejnižší za posledních sedm let, vyplývá z aktuální studie poradenské společnosti KPMG.

Foto: Profimedia.cz

Dražších bytů se v Česku v posledních letech postavilo poměrně hodně, mnoho z nich však stále není obsazeno.

Článek

Za prvních šest měsíců letošního roku dosáhly investice bank do realitních projektů ve střední a východní Evropě pouze 2,1 miliardy eur (zhruba 53 miliard korun), meziročně tak klesly o šedesát procent. Podle KPMG to může signalizovat propad ekonomik v regionu v příštích měsících.

Oproti roku 2011 jsou banky ve financování nových realitních projektů opatrnější, konstatuje zpráva. Bankéři dávají přednost spíše dokončeným projektům, které generují stabilní příjem peněz.

„Tyto nemovitosti již existují a generují příjem odvoditelný z minulosti, jejich rizika jsou tak menší než u výstavby nových projektů,“ komentuje vývoj Pavel Kliment ze společnosti  KPMG Česká republika.

Nejnižší důvěru bank mají při přetrvávající ekonomické nejistotě realitní trhy v Pobaltí, naopak nejvyšší je již třetím rokem v České republice a Polsku. Letos k nim přibylo také Bulharsko. Vyhlídky pro nadcházejících osmnáct měsíců ale nejsou podle studie optimistické – většina východoevropských finančních institucí očekává další pokles svého úvěrového portfolia realitních projektů.

Problematických úvěrů je v ČR 16 procent

Podmínky pro poskytnutí nových úvěrů zůstávají podle KPMG poměrně přísné a nedošlo u nich ve srovnání s loňskem k podstatným změnám. Požadovaný poměr vloženého vlastního kapitálu se u realitních projektů v Česku pohybuje na úrovni 30 až 35 procent hodnoty nemovitosti.

Z předchozích krizových let bankám v úvěrovém portfoliu stále zůstávají problematické úvěry, které poskytly právě na realitní projekty. Nadpoloviční podíl takových úvěrů mají banky ve Slovinsku (60 procent) a Rumunsku (56 procent). Naopak nejméně jich odhadují v Polsku a ČR, kde tvoří jen 14, resp. 16 procent celkového úvěrového portfolia.

„V oblasti financování nemovitostí je vyšší opatrnost bank patrná v celém regionu. Na druhé straně však průzkum potvrdil, že nemovitostní projekt se specifickým účelem, polohou nebo nájemníky má nadále šanci získat dostatečné financování,“ dodal Kliment.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám