Hlavní obsah

Banky hypotéky dál zdražují, i tak únor v objemech atakoval rekord

Letošní únor byl po několika měsících vlažného zájmu o hypotéky pro banky velmi úspěšným. Co se týče objemů sjednaných hypoték, byl dokonce druhým nejúspěšnějším únorem v historii ukazatele Fincentrum Hypoindex. Banky ale pokračují ve zdražování hypoték, průměrná sazba se dostala na hodnotu 2,46 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

Letošní rok je zatím ve znamení růstu průměrné úrokové sazby hypoték. Banky sazby zvyšovaly v lednu a pokračovaly s tím i v únoru. Průměrná úroková sazba tak podle ukazatele Fincentrum Hypoindex z lednové hodnoty 2,36 procenta vzrostla o šest bazických bodů na 2,42 procenta.

Objem se přiblížil rekordu z února 2017

Tři měsíce po sobě klesal zájem o hypotéky i leden byl tradičně velmi slabým. Letošní únor však pokles ukončil, banky sjednaly celkem 7092 hypoték, o 601 více než v lednu. V meziročním srovnání to bylo dokonce o 2131 sjednaných hypoték více.

Objem oproti letošnímu lednu byl vyšší o 1,683 miliardy korun, lidé si sjednali hypotéky celkem za 18,593 miliardy korun. V meziročním srovnání byl objem dokonce vyšší o více než 7,7 miliard korun. Letošní únor se tak přiblížil únoru rekordního roku 2017, kdy banky poskytly hypotéky za 18,95 miliardy korun.

Průměrná výše hypotéky roste

Průměrná výše hypotéky se nad dva miliony korun dostala již před více než třemi lety, v listopadu 2016. O tři roky později pak v listopadu 2019 pokořila hranici 2,5 milionu korun.

V únoru 2020 pak dosáhla částky 2 617 450 korun, přičemž za poslední rok vzrostla již o téměř 425 tisíc korun.

Ovlivní pandemie sazby i objemy?

Na další vývoj sazeb i objemy sjednaných hypoték bude mít nejspíš vliv i současná pandemie koronaviru.

Česká národní banka před několika dny na mimořádném zasedání bankovní rady přistoupila ke snížení dvoutýdenní repo sazby o půl procentního bodu na 1,75 procenta, lombardní sazby na 2,75 procenta a diskontní sazby na 0,75 procenta, a to s platností od 17. března.

Mimořádná opatření. ČNB snížila úrokovou sazbu, nevylučuje měnové intervence

Ekonomika

Na snížení základních sazeb by podle Fincentrum Hypoindex mohly s určitým zpožděním zareagovat i hypoteční sazby.

Banky navíc zavírají pobočky svých bank, což se nejspíš podepíše i na objemu poskytnutých hypoték, především pak v březnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Hypotéky už nezlevňují, zájem klesá

Hypotéky zlevňovaly po celý loňský rok, ovšem během posledního čtvrtletí se výrazný pokles sazeb prakticky zastavil. Průměrná úroková sazba podle Fincentrum...

Hypotéky pomalu zdražují, zájem klesá

Po celý loňský rok průměrná úroková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu klesala, banky hypotéky zlevňovaly. Letošní leden naznačil, že zlevňování je...

Výběr článků

Načítám