Hlavní obsah

Americká hypotéka může spláchnout drahé spotřebitelské půjčky

Právo, Monika Ginterová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peníze z americké hypotéky můžete použít na cokoliv. To má výhodu, neboť americkou hypotékou tak lze například konsolidovat dluhy vzniklé z drahých spotřebitelských půjček. Pro získání americké hypotéky ale potřebujete do zástavy nemovitost.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

I u tohoto úvěru se u nás dokládají příjmy. Kromě toho musíte počítat s tím, že americká hypotéka je o dvě až tři procenta ročně dražší, než standardní hypotéka. Pořád ale vyjde levněji, než spotřebitelské půjčky. Podívali jsme se podrobně na to, co u amerických hypoték nabízejí nejvýznamnější banky.

U České spořitelny přijde americká hypotéka na 6,2 až 6,5 %. Úrokové sazby pro standardní hypotéky se pohybují kolem 5,2 %. Jen za loňský rok poskytla ČS americké hypotéky v objemu 1,5 miliardy korun.

Maximálně do 70 % odhadní ceny nemovitosti, kterou se ručí

ČSOB a Poštovní spořitelna poskytují americkou hypotéku od 200 tisíc korun do pěti miliónů korun, a to až do výše 70 % zástavní hodnoty nemovitosti. Doba splatnosti je od tří do 20 let a úroková sazba 8,74 %. Jsou to tedy stále ještě výhodnější úrokové sazby než u spotřebitelských úvěrů.

Úrokové sazby u klasických hypotečních úvěrů začínají nyní v akční nabídce od 4,69 %.

Komerční banka nabízí v tomto segmentu hotovostní úvěr od 200 tisíc do miliónu korun, přičemž peníze se převádějí přímo na běžný účet klienta. Maximální doba splatnosti je deset let a splácení probíhá výhradně z běžného účtu u KB.

Úvěr je vždy zajištěn nemovitostí, sloužící k nepodnikatelským účelům, a jeho výše může dosáhnout až 70 % obvyklé ceny této nemovitosti. Úroková sazba u úvěru je od 5,11 % při splatnosti 1 rok a od 7,10 % při splatnosti 10 let. Pro srovnání: úroková sazba klasické hypotéky začíná na 4,65 % při fixaci na 3, 4 a 5 let.

Od 150 tisíc až na 20 let

Raiffeisenbank nabízí americkou hypotéku od 7,59 %. Tento úvěr se nabízí od 150 tisíc korun, splatný je maximálně za 20 let, financovat lze maximálně 65% hodnoty nemovitosti.

Wüstenrot poskytuje americkou hypotéku rovněž od 150 tisíc korun, maximálně do 70 % zástavní hodnoty nemovitosti. Doba splatnosti je 5 až 20 let. U hypotéky ve výši 150 - 300 tisíc korun lze dohodnout kratší dobu splatnosti než 5 let. Úroková sazba je pětiletá ve výši 8,1 %, standardní hypotéka s pětiletou fixací má úrokovou sazbu 5,14%.

Reklama

Související témata:

Související články

Stoprocentní hypotéky kvůli krizi padly

Hypoteční banky se v reakci na ekonomickou krizi a propad cen nemovitostí vyhýbají poskytování hypoték na celou hodnotu pořizovaného majetku. Sledovaný poměr...

Výběr článků

Načítám