Hlavní obsah

V září ubylo bankrotů firem i podnikatelů

V Česku bylo letos v září vyhlášeno 43 bankrotů obchodních společností, tedy o deset méně než v srpnu. Bankrotů podnikatelů proti předchozímu měsíci ubylo 19 na 904. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Počet návrhů na bankrot obchodních společností meziměsíčně stoupl o devět na 89. V případě podnikatelů se snížil o 69 na 912.

Během třetího čtvrtletí 2019 bylo vyhlášeno 150 bankrotů obchodních společností, pouze o tři více než ve třetím kvartále loňského roku. Od roku 2008, kdy začal platit současný insolvenční zákon, šlo o druhý nejnižší počet bankrotů firem v jednom čtvrtletí. Naopak čtvrtletní počet bankrotů podnikatelů byl s 2742 bankroty nejvyšší od začátku roku 2008 a dvakrát vyšší než před rokem.

"Data za jednotlivá čtvrtletí ukazují, že počet bankrotů podnikatelů se v důsledku červnové novely insolvenčního zákona skokově zvýšil na dvojnásobek. Data za jednotlivé měsíce jsou poměrně vyrovnaná, proto můžeme očekávat, že se počet bankrotů podnikatelů už v důsledku novely zvyšovat nebude. Počet firemních bankrotů zároveň ukazuje, že ekonomická situace ČR je pro společnosti i přes určité zpomalení ekonomiky stále příznivá," uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám