Hlavní obsah

Víte, do kdy platí statut studenta? Pozor na zbytečné chyby

Novinky, bab

Prázdniny skončily a mnozí absolventi středních i vysokých škol hledají svou první práci. Bohužel mnozí si ale neuvědomují, že ukončením studia se na ně mohou vztahovat i nové povinnosti. Neorientují se totiž v tom, do kdy mohou uplatňovat takzvaný statut studenta, a tudíž využít výhodnějšího režimu z pohledu daní a pojistného.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ve spolupráci s daňovým poradcem Janem Kašparem ze společnosti KODAP přinášíme rady a tipy, jak se v dané problematice snáze zorientovat.

„V případě zdanění hraje hlavní roli možnost uplatnění slevy na studenta a daňového zvýhodnění na vyživované dítě. Dobu, po kterou je poplatník považován za studenta, určuje pro oba případy zákon o státní sociální podpoře,” uvedl Kašpar.

Slevu na studenta je možné uplatnit po dobu, během níž se student soustavně připravuje na budoucí povolání studiem, a to až do dovršení věku 26 let nebo po dobu prezenční formy studia v doktorském studijním programu, který poskytuje vysokoškolské vzdělání až do dovršení věku 28 let. Neplatí to však u daňového zvýhodnění na vyživované dítě, kde je hranice pevně stanovena dovršením věku 26 let, žádná výjimka pro doktorské studium zde není.

Statut studenta po ukončení střední školy

Pokud jste ukončili studium na střední škole, bude se doba, po kterou budete považováni za studenta, odvíjet od různých situací:

  • Student úspěšně na jaře 2019 ukončil studium na střední škole a složil maturitní nebo závěrečnou zkoušku. Zároveň ve stejném kalendářním roce nastupuje na vysokou školu. Za soustavnou přípravu na budoucí povolání se v tomto případě považuje i období navazujících školních prázdnin bez ohledu na to, zda student vykonává výdělečnou činnost.
  • Student úspěšně na jaře 2019 ukončil studium na střední škole a složil maturitní nebo závěrečnou zkoušku, ovšem na vysokou školu nenastupuje. Za soustavnou přípravu na budoucí povolání se považuje i období navazujících školních prázdnin (červenec a srpen), pokud po celý kalendářní měsíc (od 1. 7. do 31. 7., resp. od 1. 8. do 31. 8.) nevykonával výdělečnou činnost nebo neměl po celý kalendářní měsíc nárok na podporu v nezaměstnanosti. Slevu tak lze uplatnit naposledy za srpen 2019.
  • Student úspěšně na jaře 2019 ukončil studium na střední škole, ale maturitní nebo závěrečnou zkoušku nesložil. Studentem školy přestal být k 30. červnu 2019. Za soustavnou přípravu na budoucí povolání se ale považuje i období navazujících školních prázdnin (červenec a srpen), pokud po celý kalendářní měsíc (od 1. 7. do 31. 7., resp. od 1. 8. do 31. 8.) nevykonával výdělečnou činnost nebo neměl po celý kalendářní měsíc nárok na podporu v nezaměstnanosti. Slevu lze tedy uplatnit naposledy za srpen 2019.
  • Student zanechal studia nebo byl vyloučen. V měsíci, kdy k této situaci došlo, jsou stále splněny podmínky soustavné přípravy na budoucí povolání, a za tento měsíc je možné slevu ještě uplatnit. V následujícím měsíci již nikoliv.

Statut studenta po ukončení vysoké školy

Také v případě ukončení studia na vysoké škole, záleží na různých situacích, podle nichž je pak poplatník považován za studenta.

  • Student úspěšně ukončil studium složením státní závěrečné zkoušky. V tomto případě se za soustavnou přípravu na budoucí povolání považuje i měsíc následující po měsíci, ve kterém k ukončení studia došlo. Například při ukončení studia v červnu je za soustavnou přípravu na budoucí povolání považován i červenec, pokud mladý člověk po celý kalendářní měsíc (od 1. 7. do 31. 7.) nevykonával výdělečnou činnost nebo neměl po celý kalendářní měsíc nárok na podporu v nezaměstnanosti. Slevu lze tedy uplatnit naposledy za červenec 2019.
  • Student zanechal studia nebo byl vyloučen. Za soustavnou přípravu na budoucí povolání se považuje i měsíc následující po měsíci, ve kterém bylo studium ukončeno, pokud mladý člověk nevykonával po celý kalendářní měsíc výdělečnou činnost nebo neměl po celý kalendářní měsíc nárok na podporu v nezaměstnanosti. Slevu lze tedy uplatnit naposledy za červenec 2019.

Odvody na zdravotní a sociální pojištění

Zdravotní pojištění za absolventy středních škol hradil stát do konce srpna, u absolventů vysokých škol ještě jeden měsíc po měsíci, v němž bylo řádně ukončeno studium.

„Sociální pojistné je vázáno na zdanitelný příjem, bude hrazeno tudíž až od okamžiku, kdy bude absolvent dosahovat příjmu ze zaměstnání nebo jako OSVČ,” uvedl Kašpar.

Pokud začnete pracovat v zaměstnaneckém poměru, bude za vás pojistné odvádět zaměstnavatel v rámci zúčtování měsíční mzdy. Začnete-li podnikat jako osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ), musíte hradit zálohy na pojistné již v měsíci zahájení podnikání a po skončení roku je vaší povinností podání přehledů pro zdravotní pojišťovnu i správu sociálního zabezpečení.

„Nebude-li student po ukončení střední či vysoké školy dále studovat ani pracovat, je třeba se do osmi dnů přihlásit na obě instituce jako osoba bez zdanitelných příjmů a platit pojištění,” dodal Kašpar.

Reklama

Související témata:

Související články

Náhrada mzdy platí i pro brigádníky

Od začátku července se zrušila tzv. karenční doba, náhrada mzdy tak opět náleží již od prvního pracovního dne pracovní neschopnosti. Netýká se to přitom jen...

Výběr článků

Načítám