Hlavní obsah

Zpátky do školy: pomůcky vyjdou na tisíce

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Hypermarkety, stejně tak on-line obchody nabízející výbavu školáků, v současné době doslova praskají ve švech. Poslední prázdninový týden a první dny školního roku jsou tradičně nejsilnějším obdobím v prodeji papírenského zboží. Mnozí rodiče se snaží využít i zajímavých slev, které u školních potřeb nyní dosahují i desítek procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„V současné době za sebou máme již několik týdnů prodejů a stejně jako v těch předchozích letech začali rodiče nákupem hodnotnějších položek, jako jsou školní aktovky, batohy nebo penály. Jde o věci, na jejichž výběr potřebují více času a rozhodně tyto nákupy nechtějí s dětmi pořizovat až na začátku školního roku pod stresem. Naopak na přelomu srpna a září přijde řada na frekvenční položky, jako jsou sešity, obaly nebo psací potřeby,” uvedla pro Právo Pavla Hobíková ze společnosti Mall.cz.

I v hypermarketech Globus sledují stejný trend, kdy pořízením aktovek, penálů a oblečení nákupy během srpna začínají a až poté přijdou na řadu sešity a obaly na učebnice. „Největší nápor přichází tradičně v první školní den, kdy prodeje tohoto zboží u nás stoupají až o 80 procent ve srovnání s předchozími dny,“ doplnila Rita Gabrielová ze společnosti Globus s tím, že mezi rodiči je největší zájem o speciální a logopedické pomůcky.

Útraty jdou do tisíců

Konec prázdnin a začátek školního roku patří v mnoha českých rodinách k finančně velmi náročným obdobím. Podle průzkumu společnosti Provident jen za školní pomůcky pro jedno dítě v loňském roce rodiče utratili v průměru tři tisíce korun. Další nemalé položky pak bude třeba zaplatit za různé kroužky, družinu, obědy, školy v přírodě apod.

Jak upozornil ekonom Lukáš Kovanda ze společnosti Czech Fund, na zvýšenou finanční zátěž se musí připravit rodiče, jejichž prvorozené dítě jde do první třídy základní školy. „Příslušné finanční náklady na takového žáka letos poprvé v průměru přesáhnou šest tisíc korun, záleží ovšem pochopitelně na kvalitě pořizovaných věcí,” uvedl Kovanda.

„Letošní školní rok bude na výbavu o něco náročnější než loňský. Syn jde do čtvrté třídy, potřebuje jak kompletní školní, tak i sportovní výbavu. Počítám s nákladem okolo osmi tisíc korun,“ svěřila se Právu Lucie D., maminka desetiletého školáka z Prahy 9.

Nejdražší je školní aktovka

Nejdražší položkou základní výbavy školáků je školní aktovka. „Rodiče si uvědomují si, že ji děti nosí celý den, a to pět dní v týdnu. Proto jsou ochotni zainvestovat do kvalitních výrobků. Rozhodují se podle ergonomie a celkové funkčnosti výrobku, hlídají si také hmotnost aktovky, zda má anatomicky tvarovaná záda s pohodlnými ramenními popruhy a reflexní prvky,” zmínila Hobíková.

Podle analýzy společnosti Česká distribuční kvalitní ergonomické brašny často stojí kolem dvou tisíc korun. Ovšem výjimkou nejsou ani dražší aktovky.

U rodičů i dětí jsou čím dál oblíbenější školní sety (aktovka, plně vybavený penál, pouzdro a vak na cvičební úbor nebo přezůvky), jejich pořízení vyjde i na několik tisíc korun. Na druhou stranu ale rodiče ušetří, než kdyby každou položku pořizovali zvlášť.

Školní pomůcky v akci meziročně zdražily v průměru o pětinu

„Penály se dají nejlevněji běžně pořídit už od 120 korun, ale většinou se ceny pohybují kolem 300 korun. Běžná cena dětských školních kufříků se pohybuje okolo 170 až 250 korun," doplnil ceny dalšího vybavení Petr Miklík z nákupního rádce Kupi.cz.

Využijte slev

Každoročně mohou však rodiče počítat se slevami školního vybavení, které se pohybují i v řádech desítek procent.

Podle údajů Kupi.cz lze nyní například penály pořídit se slevou 27 až 33 procent, aktovky s průměrnou slevou 29 procent, u nákupu školních kufříků lze ušetřit v průměru 26 procent.

„Rodičům se tedy vyplatí čekat na slevy a vše nakoupit až v době těsně před nástupem dětí do škol. I když je faktem, že i školní pomůcky v akci meziročně zdražily v průměru o pětinu,” doplnil Miklík.

S financováním může pomoci stát

Bohužel stále ještě je dost rodin, kterým finanční situace neumožňuje náklady na vybavení školáků zvládnout. Může jim však pomoci stát, rodiče v tíživé finanční situaci totiž mohou žádat o tzv. mimořádnou okamžitou pomoc ve výši až 34 100 korun. Ta může být vyplacena jen jednou v kalendářním roce a je určena na nákup školních pomůcek, uhrazení jízdného, školy v přírodě, kroužků.

Finanční příspěvek na pohybové aktivity nebo kroužky pak poskytují například i městské části, jak se o tom přesvědčila paní Hana, matka prvňáčka z Prahy 11. „V červnu jsme dostali seznam věcí, které máme budoucím prvňáčkům nakoupit. Vyčkávala jsem na slevové akce na konci prázdnin. Naštěstí jsem ale včas zjistila, že skoro všechny pomůcky kromě penálu a aktovky dětem věnuje městská část.“

Někteří rodiče se kvůli nákupu školních pomůcek i zadluží. Podle průzkumu společnosti Kruk tak již v minulosti učinila zhruba desetina českých rodičů.

Anketa

Kolik utratíte za děti v souvislosti se začátkem školního roku?
Do 1000 korun
16,5 %
1000 až 3000 korun
17,7 %
3000 až 5000 korun
30 %
5000 až 10 000 korun
12,5 %
více než 10 000 korun
23,3 %
Celkem hlasovalo 2854 čtenářů.

Reklama

Související články

Prvňáků ubývá, přesto školy bobtnají

Podle odhadů letos do škol v pondělí 2. září nastoupí 107,8 tisíce prvňáků. Proti loňsku je jich o tři tisíce méně. Za posledních šest let je to nejslabší...

Výběr článků

Načítám