Hlavní obsah

Hypotéky opět zlevnily, zájem o ně je ale slabší

Právo, gin

Banky sice hypotéky opět o něco zlevnily, ale zájem o ně už nijak neroste. Oproti červnu bylo v červenci sjednáno o 504 hypoték méně. Přitom úroková sazba podle ukazatele Fincentrum Hypoindex klesla o osm setin procentního bodu na 2,68 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték.

Článek

V červenci bylo sjednáno 6615 hypoték v objemu 15,435 miliardy korun. Prázdniny jsou spolu se začátkem roku nejslabším obdobím na hypotečním trhu. V meziročním srovnání jsou letos počty nižší, ale objemy vyšší. Jde však o jednotky, takže by se dalo říct, že letošní červenec kopíruje ten loňský s tím rozdílem, že před rokem byly hypotéky ještě levnější a průměrná úroková sazba byla jen 2,5 procenta.

„Z dnešního pohledu se navíc nezdá, že by se sazby měly brzy navyšovat zpět ke třem procentům,“ uvedl analytik Fincentra Josef Rajdl.

Za prvních sedm měsíců letošního roku bylo sjednáno 43 489 hypotečních úvěrů celkem za 99 miliard korun. Například v roce 2016 bylo v období leden až červenec sjednáno 62 881 hypoték v objemech za téměř 122 miliard korun.

Důvodem poklesu zájmu o hypotéky jsou zpřísněné podmínky pro poskytování hypotečních úvěrů, ale i vysoké ceny nemovitostí. Diskutuje se, že by to mohlo vést ke zlevnění, ale zatím k tomu ve větší míře nedochází. Prodávající spíše déle na kupce čekají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám