Hlavní obsah

Letní dovolenou neplánují dva z pěti Čechů, za teplem vyrazí i v zimě

Většina Čechů má léto spojené s dovolenými, ať už doma v Česku, tak v zahraničí. Jsou ale i tací, kteří si v létě dovolenou nevybírají, letos v nejteplejších měsících v roce na ni nevyrazí dvě pětiny lidí. Trendem posledních let jsou i cesty za teplem mimo hlavní dovolenkovou sezonu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Jak bude letos vypadat letní dovolená Čechů, se snažila v průzkumu zjistit společnost Profesia. Tři pětiny lidí rozhodně odpočívat budou a vzhledem k tomu, že si to díky dobré ekonomické situaci mohou dovolit, mají v plánu si dopřát i delší volno.

Každý čtvrtý pojede na dlouhou dovolenou do zahraničí a každý devátý bude delší volno trávit v Česku. Šestina lidí se rozhodla zkombinovat pobyt v zahraničí s kratšími pobyty v Česku. Odpočívat během několika prodloužených víkendů se v létě chystá 11 procent lidí.

I když to podle informací od cestovních kanceláří vypadá, že letos v létě míří na zahraniční dovolenou většina Čechů, výsledky ankety ukázaly, že poměrně velká skupina lidí, dvě pětiny respondentů, letní dovolenou vynechá.

Dovolené nejen v létě

Dobrá finanční situace českých domácností se v posledních letech promítla i do toho, kam a na jak dlouho lidé cestují na dovolené.

Stoupl počet zahraničních pobytů i jejich délka – Češi loni vyjeli na 4,9 milionu cest do zahraničí. Kratších výletů, do tří přenocování, bylo 1,3 milionu.

ČTĚTE TAKÉ

Češi netráví delší dovolené jen v letních měsících, narůstá i počet lidí, kteří cestují za teplem v zimních a podzimních měsících, vloni vzrostl počet cest do exotických destinací o desetinu.

Roste i počet lidí, kteří během roku vyrážejí na prodloužené víkendy. Nejčastěji je tráví na poznávacích zájezdech v zahraničí nebo cestují po České republice.

Reklama

Související články

O dovolené rozhoduje peněženka i počasí

Češi si dovolenou vybírají nejen podle svých finančních možností a stavu své peněženky, u tuzemských pobytů pak i podle průběhu počasí. Dovolenou v Česku tráví...

Výběr článků

Načítám