Hlavní obsah

Zájem o nájemní bydlení v Česku poroste

V České republice naprostá většina lidí upřednostňuje bydlet ve svém. V Evropské unii tak Česká republika patří k zemím s nejnižším podílem nájemního bydlení. Odborníci však očekávají, že zájem o nájemní bydlení v letošním roce významně poroste a bude tak následovat současné trendy v sousedních zemích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ve vlastním podle údajů Statistického úřadu EU (Eurostat) bydlí v České republice celkem 78 procent lidí, v nájmu pak 22 procent Čechů. Ovšem na západ od nás v sousedních zemích Německu a Rakousku je podíl nájemního bydlení mnohem vyšší.

Drahé byty zvyšují zájem o nájemní bydlení

Jak data Eurostatu potvrzují, vlastní bydlení je u nás velmi populární, mnozí Češi si ani nedovedou představit, že by žili jinak než ve svém bytě či domě.

Například v letošním průzkumu agentury Ipsos pro společnost Broker Consulting se více než čtyři z pěti mladých lidí ve věku od 18 do 29 let vyjádřili, že si ho plánují v budoucnu pořídit. Jak uvedl Peter Noack ze společnosti Zeitgeist Asset Management, právě mladí lidé do 30 let jsou nejpočetnější skupinou lidí bydlících v nájemních bytech.

Ovšem současná situace na trhu s bydlením naznačuje, že se mnozí budou muset snu o vlastním bydlení vzdát. „Výrazné a pokračující zvyšování cen bytů v největších tuzemských městech, pokračující růst úrokových sazeb, zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték ze strany ČNB i očekávané zpomalování růstu mezd – to vše vyvolá vysokou poptávku po nájemním bydlení,” uvedl Noack.

Jak dále dodal, velký potenciál má nájemní bydlení v Praze, kde ceny nových bytů už v mnoha případech překročily hranici 100 tisíc korun za metr čtvereční. Pořídit si tak vlastní bydlení se brzy pro mnohé stane nereálné.

Podle studie Property Index poradenské společnosti Deloitte z roku 2018, která analyzovala rezidenční trhy ve 12 evropských státech, Češi šetří na nové bydlení nejdéle z porovnávaných zemí – déle než například obyvatelé Velké Británie, Francie či Německa.

Němci v nájemním, Poláci a Maďaři ve vlastním

Pro Němce je na rozdíl od Čechů běžné bydlet v nájmu, nájemní bydlení zde má dlouhou tradici. „V nájmu bydlí každý druhý Němec – a to napříč věkovým spektrem, od singles přes rodiny s dětmi až po seniorské páry,” doplnil Noack.

Podle údajů společnosti Zeitgeist Asset Management je v současnosti podíl vlastnického bydlení v Německu 46 procent a ve velkých městech méně než 30 procent, v hlavním městě Berlíně se jedná dokonce o pouhých 15 procent.

Foto: Martin Havelka, Novinky

podíl nájemního a vlastnického bydlení na celkovém fondu bydlení

V sousedním Polsku lidé stejně jako u nás výrazně více preferují vlastní bydlení. V Polsku například za posledních deset let podíl bydlení v osobním vlastnictví vzrostl zhruba o pětinu. Ve svém vlastním domě či bytě tak žije přes 83 procent Poláků.

„Vedle historické zkušenosti s vyvlastňováním majetku během období komunismu je tento trend v současnosti ovlivněn i vysokými cenami nájmů, které jsou srovnatelné s Německem,“ upozornil Noack.

V Maďarsku v porovnání s Českou republikou, Polskem a Německem je nejvyšší podíl vlastnického bydlení, přesahuje 85 procent. Od roku 2012, kdy dosáhl vrcholu zhruba 90 procent, však trvale klesá.

„V Maďarsku bydlí v nájmu nejčastěji lidé ve věku 18‒35 let a také ti, kteří se častěji stěhují za prací,“ doplnil Noack.

Anketa

Kde bydlíte?
Ve vlastním bytě či domě
73,2 %
V nájmu
26,8 %
Celkem hlasovalo 1276 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Přehledně: Deset mýtů o nájemním bydlení

Ohledně nájemní smlouvy a nájemního bydlení obecně koluje celá řada mýtů a polopravd. Skutečně může pronajímatel nájemníka beze všeho vyhodit z bytu, jakmile...

Výběr článků

Načítám