Hlavní obsah

Finanční poradna: Co dělat, když naletíte na pochybnou nabídku dluhopisů

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Investování do dluhopisů sice není v Česku na špici zájmu, přesto si mezi lidmi získává stále větší oblibu. Vedle valné většiny poctivých emitentů však existují i tací, kteří sázejí na lidskou důvěřivost a nabízejí zjevně podvodné či rizikové emise. Ve spolupráci se spotřebitelským serverem rizikovedluhopisy.cz přinášíme několik rad a tipů, jak se zachovat, pokud se s nabídkou pochybných dluhopisů setkáte.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Mezi českými střadateli se těší největší oblibě konzervativní produkty, jako je například stavební spoření, spořicí účet či produkty spoření na stáří. Investovat volné peníze do akcií či dluhopisů se lidé teprve učí. Zájem o ně však není zanedbatelný.

Například v aktuálním Barometru obliby spoření, který pravidelně realizuje agentura IBRS, jsou akcie a dluhopisy zajímavým produktem pro čtvrtinu české populace, podílové fondy pak pro tři lidi u deseti.

Obraťte se na ČNB

Při investování do dluhopisů však nejsou výjimkou případy, kdy lidé naletěli nepoctivým dluhopisovým emitentům. Pokud se s pochybnou nabídkou dluhopisů setkáte, odborníci doporučují obrátit se okamžitě na Českou národní banku (ČNB), která na dodržování pravidel ochrany spotřebitele na finančním trhu, kam spadají také obchodníci s dluhopisy, dohlíží.

Formulář pro podání podnětu je běžně dostupný na stránkách ČNB. Ta je povinna váš podnět posoudit a do 30 dnů se k němu vyjádřit.

„Setkali jsme se dokonce s případem, kdy firma nabízela dluhopisy obdobně jako ponožky, prostřednictvím pochybného e-shopu. Nabízet někomu možnost objednat si „během pár kliknutí“ cenné papíry za desetitisíce a doručit mu je poštou jako řadové zboží považujeme samo o sobě za vysoce neetické,” uvedla Eliška Skřivanová ze serveru rizikovedluhopisy.cz.

Jak dále připomněla, dluhopisy jsou investičním nástrojem jako každý jiný, a tak je k nim také nutné přistupovat. Zároveň doporučila trvat na osobní schůzce, předložení podnikatelského záměru, a především na garanci výplaty nejen výnosu, ale také jistiny ze strany emitenta.

Na odstoupení od smlouvy je 14 dní

Pokud „lákavé” nabídce spontánně podlehnete, dluhopisy na internetu zakoupíte a včas začnete o svém rozhodnutí pochybovat, máte ze zákona celkem 14 dnů na to, abyste od smlouvy odstoupili a danou společnost požádali o vrácení peněz.

Pravidla o finančních službách uzavíraných tzv. na dálku (tedy přes internet) upravuje § 1841 až 1851 nového občanského zákoníku, kde je uvedeno: „Poskytovatel finanční služby má povinnost vrátit spotřebiteli všechny peněžní prostředky, které od něho na základě smlouvy přijal, a to neprodleně, nejpozději však do třiceti dnů ode dne odstoupení od smlouvy.“

Bohužel toto právo odstoupení od smlouvy do 14 dnů nemůžete uplatnit v případě, že jste smlouvu o nákupu dluhopisů uzavřeli během osobního jednání.

Emitent je v prodlení s výplatou výnosů

Pokud bude emitent v prodlení s výplatou výnosů déle než sedm dní, a dosud nesvolal tzv. schůzi vlastníků dluhopisů, což je jeho povinnost, můžete se pokusit svolat schůzi sami. Ovšem pokud se vám povede sehnat kontakty na zbylé investory.

Pomoci vám s tím může například finanční poradce či dluhopisový portál, na kterém emitent své dluhopisy inzeroval. Bude-li emitent s výplatou výnosů v prodlení déle než 30 dní a navíc po dobu dalších tří měsíců nebude schopen plnit své závazky, můžete podat tzv. návrh na insolvenci. Ovšem musíte si k sobě sehnat ještě minimálně jednoho dalšího věřitele.

Návrh se podává k rejstříkovému - městskému soudu. Počítejte ale se soudním poplatkem za podání návrhu ve výši dva tisíce korun a se složením jistoty ve výši 50 tisíc korun. Vyplatí se vám proto sehnat co nejvíce navrhovatelů.

I tak se ale připravte na to, že prostřednictvím insolvenčního řízení lze dosáhnout alespoň částečného zadostiučinění, s navrácením celé investované částky ale spíše nepočítejte.

I finanční poradce nese odpovědnost

V případě, že jste dluhopisy koupili na doporučení finančního poradce, který za to inkasoval odměnu, můžete uplatnit tzv. pravidlo odpovědného profesionála. Za špatnou informaci, která vám způsobila škodu, je totiž profesionál podle občanského zákoníku odpovědný.

Odborníci však doporučují obrátit se na právníka a svůj případ s ním konzultovat.

Stali jste se obětí podvodu?

Pokud máte podezření, že emitent použil vámi investované finanční prostředky k jinému než deklarovanému účelu a peníze ze společnosti tzv. „vyvedl“, s největší pravděpodobností se jedná o podvod podle § 209 trestního zákoníku: „Kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci.“

V takovém případě se obraťte na policii a podejte trestní oznámení. V rámci trestního řízení pak můžete uplatnit náhradu škody vůči emitentovi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám