Hlavní obsah

O zvýšení důchodu nemusíte žádat, ČSSZ je zajistí automaticky

Od ledna se zvyšují všechny vyplácené důchody. Valorizace se dotkne 3,5 milionů důchodů a Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) ji zajistí automaticky, není tak potřeba o ni osobně žádat. Stejná situace je i v případě tisícikorunového zvýšení důchodu u lidí starších 85 let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

ČSSZ již od poloviny prosince loňského roku zasílá prostřednictvím České pošty všem příjemcům důchodu bez ohledu na to, zda je jim důchod vyplácen bezhotovostně na účet nebo v hotovosti, běžnou listovou zásilku, v níž jim oznamuje zvýšení jejich důchodu.

O kolik se důchody zvýší

Od letošní lednové splátky dochází k valorizaci všech druhů důchodů, tedy jak starobních, včetně tzv. předčasných starobních důchodů, invalidních (pro invaliditu prvního, druhého i třetího stupně), tak vdovských, vdoveckých a sirotčích, které byly přiznány před 1. lednem 2019.

Základní výměra důchodu, která je pro všechny stejná, se zvyšuje o 570 korun

Základní výměra důchodu, která je stejná pro všechny druhy, se zvyšuje z 2700 korun na 3270 korun, je tedy vyšší o 570 korun. Procentní výměra důchodu, která je již individuální - závisí na získaných dobách důchodového pojištění a dosahovaných příjmech -, se od ledna navyšuje o 3,4 procenta.

Příklad valorizace důchodu

Výše důchodu v roce 2018: 12 395 korun

  • základní výměra: 2700 korun
  • procentní výměra: 9695 korun

Výše důchodu v roce 2019: 13 295 korun

  • základní výměra: 3270 korun (navýšení o 570 korun)
  • procentní výměra: 10 025 korun (navýšení o 3,4 procenta, o 330 korun)

Důchod se v roce 2019 zvýšil o 900 korun.

Pokud je příjemce důchodu starší 85 let, zvýší se procentní výměra o dalších tisíc korun a konečná výše důchodu tak je 14 295 korun. Celkově se jeho důchod zvýšil o 1900 korun.

Zdroj: ČSSZ

Tisícovka pro důchodce starší 85 let

Již od ledna 2019 bude mít o dalších tisíc korun měsíčně vyšší důchod člověk, který kdykoliv před 1. lednem 2019 nebo v průběhu letošního ledna oslavil, resp. oslaví 85. narozeniny. Toto navýšení se týká zhruba 200 tisíc seniorů.

Tito tzv. starodůchodci odcházeli do penze před třemi desetiletími s  mnohem menšími částkami než dnešní penzisté. I po přepočítání mají důchody nízké.

Příjemci důchodu, kteří dovrší 85 let později než v lednu, budou mít o tisícovku zvýšen důchod od měsíce, ve kterém jim bude 85 let. Nadále přitom platí, že po stých narozeninách se penze automaticky zvedá o dalších dva tisíce korun.

Valorizují se i tzv. dílčí důchody

Zvýšení se podle informací ČSSZ týká i tzv. dílčích důchodů, které byly přiznány podle koordinačních nařízení Evropské unie nebo podle mezinárodních smluv o sociálním zabezpečení.

Dílčí procentní výměra důchodu se zvýší o 3,4 procenta své hodnoty. Základní výměra dílčího důchodu se stanoví v dílčí výši, to znamená, že se zvýší o poměrnou část z 570 korun, která odpovídá poměru české doby vůči celkově získané době pojištění.

Dílčí důchody u příjemců důchodu starších 85 let se zvýší o dílčí částku z jednoho tisíce korun odpovídající poměru české doby vůči celkově získané době pojištění.

Zvyšují se i příplatky k důchodům

Pokud pobíráte ke svému důchodu příplatky (například související se zmírněním některých křivd způsobených komunistickým režimem, nebo vztahující se k ocenění účastníků národního boje za vznik a osvobození Československa a některých pozůstalých po nich), počítejte i s jejich navýšením o 3,4 procenta z celkové výše příplatku.

Jakým způsobem se penze zvyšují
Důchody se skládají z pevné části a procentní výměry. Zvyšují se vždy od ledna podle zákonných pravidel valorizace o polovinu růstu reálných mezd a o růst cen.
Důchodová novela, kterou loni v létě prosadila vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů, tento model nemění. Přidávané peníze jen jinak přerozděluje, posiluje tak solidaritu a oslabuje zásluhovost. Víc si tedy přilepší lidé s nízkou penzí.
Pevná část penze musí od letoška odpovídat deseti procentům průměrné mzdy místo dosavadních devíti procent. Ta se všem důchodcům proto bez ohledu na to, zda mají nízkou či vysokou penzi, zvyšuje o 300 korun. Bez tohoto kroku by novela podle ČTK pravděpodobně kvůli porušení principu zásluhovosti skončila u Ústavního soudu.
Zákonná valorizace podle poloviny růstu reálných mezd a růstu cen představuje pro letošek v průměru přidání o 600 korun, a to i bez loňské důchodové novely. Do pevné části z toho putuje 270 korun. Zásluhový procentní díl se pak zvyšuje o 3,4 procenta.
Lidé nad 85 let budou dostávat do procentní části ještě tisícikorunu navíc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám