Hlavní obsah

Téměř polovina Čechů si loni finančně polepšila, třetina čeká zlepšení i letos

Novinky, bab

Rok 2018 byl alespoň z pohledu finanční situace v českých domácnostech hodnocen víceméně pozitivně. Necelá polovina Čechů vnímá zlepšení, buď dostali přidáno či se jim dařilo spořit nebo investovat. Dva z pěti lidí si sice finančně nepolepšili, ale na druhou stranu ani nepohoršili. Více než třetina Čechů očekává, že letos se bude mít finančně lépe než v předchozím roce.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Očekávání Čechů ohledně jejich finanční situace v roce 2019.

Článek

Téměř každý druhý Čech (45 procent) si během loňského roku finančně polepšil, přičemž třetina lidí jako důvod zmínila vyšší příjmy a každý sedmý začal tvořit rezervy, tedy začal si spořit či investovat.

Rok 2018 byl úspěšný hlavně pro mladé

Mezi lidmi, jak ukázal průzkum agentury Ipsos pro společnost Broker Consulting, kterým se rok 2018 finančně podařil, jsou především mladí lidé ve věku 18 až 26 let (59 procent). Potvrdila se tak jejich očekávání, která měli na konci roku 2017, tehdy tři pětiny (61 procent) předpokládaly, že rok 2018 pro ně bude finančně lepší.

Zhruba stejnou finanční situaci své domácnosti jako v roce předchozím cítily dvě pětiny oslovených, mezi nejstarší generací ve věku 54 až 65 let to dokonce byl každý druhý (53 procent).

Rok 2018 z pohledu financí byl horší než rok 2017 pro 16 procent lidí, buď se jim snížily příjmy, či dokonce utrpěli finanční ztráty a potýkají se s dluhy.

„Výsledky výzkumu nejsou moc překvapivé. I v roce 2018 se české ekonomice náramně dařilo. Roste HDP, rostla průměrná mzda a nezaměstnanost je na historicky nejnižší hodnotě. To jsou znaky stabilní ekonomiky,“ uvedl Martin Novák z Broker Consulting.

Češi jsou stále optimističtí

I letos, alespoň co se očekávání týče, zůstávají Češi optimisté, byť menší než o rok dříve. Tři čtvrtiny lidí očekávají, že se budou mít ekonomicky lépe, nebo alespoň stejně jako letos. Optimismus ale oproti očekáváním pro loňský rok klesl o 4,4 procentního bodu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Každý pátý oslovený se letos obává zhoršení své finanční situace, přičemž obavy s věkem výrazně rostou a nejvíce se zhoršení obávají lidé na hranici důchodového věku.

Největší konkrétní obavy, které mohou ovlivnit finance domácnosti, mají Češi z nečekaných výdajů, které nebudou moci pokrýt z finanční rezervy (18 procent) či z toho, že nebudou schopni splácet své závazky a spadnou do exekuce (10 procent). Naopak toho, že přijdou o práci, se bojí dva lidé ze sta.

„Pro rok 2019 očekáváme pokračování celkové dobré ekonomické situace. Jediné, s čím by Češi měli počítat, je zvyšování úrokových sazeb u hypotečních úvěrů a s tím související růst splátky hypotéky v případě nové fixace úrokové sazby. Zvyšování cen nemovitostí se také začíná pomalu projevovat i v nájemním bydlení, kde očekáváme nárůst cen nájmu,“ uvedl Novák.

Anketa

Očekáváte, že se v roce 2019 budete mít finančně:
výrazně lépe než v roce 2018
5,6 %
o něco lépe než v roce 2018
27,6 %
pořád stejně
31,1 %
o něco hůře než v roce 2018
20,6 %
výrazně hůře než v roce 2018
11,8 %
Nevím, nedokážu posoudit
3,3 %
Celkem hlasovalo 929 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Většina domácností nemá na nové auto

Osobních aut v Česku neustále přibývá a v registru je jich už 5,774 milionu. Auto má tak většina domácností, zcela nové si ale někdy koupila jen necelá pětina...

Výběr článků

Načítám