Hlavní obsah

Škola je za dveřmi, rodiče vydají tisíce

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Konec prázdnin a začátek školního roku patří v mnoha českých rodinách mezi nejnáročnější finanční období roku. Nejinak tomu bude i letos. Rodiče musejí počítat s výdaji jak za nákup školních pomůcek, tak za kroužky, družinu či obědy. Letos se tyto výdaje v průměru vyšplhají na 14 097 korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

S nákupem školních pomůcek začíná většina rodičů již v průběhu prázdnin.  Meziročně je letos přijdou o sto korun dráž, jak ukázal aktuální průzkum agentury Nielsen Admosphere pro společnost Profi Credit mezi 1500 rodiči školáků a studentů. Zatímco vloni rodiče za školní pomůcky zaplatili v průměru 2933 korun, letos už je to v průměru 3078 korun.

Hlouběji do peněženek ale budou muset sáhnout rodiče středoškoláků, za školní vybavení totiž zaplatí v průměru o 700 korun více než u žáků prvního stupně základní školy.

Další tisíce za kroužky

Výsledky průzkumu ukázaly, že minimálně jeden kroužek navštěvují po škole tři pětiny dětí. Rodiče tak musejí počítat i s výdaji za jejich úhradu, v průměru tak odhadují, že je pololetí vyjde na 3031 korun. V meziročním srovnání se ale jedná o pokles, v minulém roce totiž respondenti zmiňovali průměrnou částku 3356 korun.

Průměrné výdaje za školní aktivity (za pololetí)
zájmový kroužek3031
školní družina933
školní stravování3710
doučování3345

Každý čtvrtý malý školák navštěvuje i placenou školní družinu. Rodiče nejčastěji uváděli pololetní částky do tisíce korun, v průměru se tak tento výdaj vyšplhal na částku 933 korun.

Osm z deseti dětí navštěvuje i školní jídelnu, přičemž častěji se zde stravují děti školou povinné (86 procent) než středoškoláci (70 procent). Průměrný pololetní výdaj za školní jídelnu činí podle průzkumu 3710 korun.

Dávám kvůli nákupům školních pomůcek stranou peníze, protože zaplatit vše najednou z platu bychom nezvládli
matka dvou dcer

Většina rodičů (podle průzkumu sedm z deseti oslovených) se alespoň někdy se svými dětmi učí, zkouší je z probírané látky nebo jim kontroluje úkoly. Někteří, i když jich je jen minimum (devět ze sta), se musejí spolehnout i na placené doučování. Průměrná vynaložená pololetní částka za ně pak činí 3345 korun.

Na vybavení školáků si rodiče nepůjčují

Náklady za nákup školních pomůcek, kroužky, obědy, družinu, ale i doučování se podle průzkumu za pololetí vyšplhají v průměru na 14 097 korun. I když se pro mnohé rodiny jedná o výrazný zásah do rodinného rozpočtu, je naprostá většina z nich připravena vše uhradit z běžných příjmů či úspor.

„Obě mé děti navštěvují základní školu. Už pár let se na začátek školního roku připravujeme několik měsíců dopředu. Dávám kvůli tomu stranou peníze, protože zaplatit vše najednou z platu bychom nezvládli. Navíc značná část úspor v létě padne na dovolené a letní aktivity dětí,” svěřila se Právu devětatřicetiletá matka dvou dcer z Kladna.

Půjčkou řeší nákup vybavení školáků jen jeden rodič ze sta, i tak se, jak odborníci upozorňují, jedná v absolutních číslech o desítky tisíc rodičů.

„Z našich průzkumů dlouhodobě vyplývá, že čeští rodiče přikládají vzdělání svých potomků velký význam. S výdaji spojenými s jejich nástupem do školy kalkulují dlouho dopředu a nechávají si na ně ve svých rodinných rozpočtech rezervu,” doplnil Pavel Klema ze společnosti Profi Credit.

V obchodech běží slevové akce

Na nápor rodičů i školáků nakupujících vybavení do škol se chystají i velké obchodní řetězce. Prakticky všechny připravily akční nabídky školních pomůcek. Ušetřit tak můžete i desítky procent proti běžným cenám.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Anketa

Kolik plánujete, že dáte za nákup školních pomůcek?
do 1000 korun
18,2 %
1000 až 3000 korun
36,4 %
3000 až 5000 korun
18,2 %
více než 5000 korun
27,2 %
Celkem hlasovalo 11 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám