Hlavní obsah

Letní výprodeje srazily ceny často až na polovinu

Právo, Jakub Svoboda

Mnoho obchodníků v těchto dnech stejně jako každý rok spouští letní výprodeje. Ceny především sezónního zboží, jako jsou oděvy, obuv či sportovní vybavení, padají často až na polovinu. Právu to potvrdili zástupci obchodních řetězců.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Například v obchodech s oděvy C Móda byl výprodej už zahájen. „Slevy na vybrané zboží letní kolekce dosahují výše až 50 procent,“ uvedla mluvčí prodejen Veronika Kovaříková. Podobné slevy až do vyprodání zásob pak inzeruje třeba i řetězec H.

Od začátku týdne probíhá výprodej i v prodejnách Tesco. „Jde o vybrané letní oblečení, obuv a doplňky a u některých produktů se sleva vyšplhá až na 50 procent,“ sdělil Právu mluvčí řetězce Václav Koukolíček.

Snažte si zjistit obvyklou cenu

Stranou nezůstávají ani prodejci elektroniky. Datart podle své mluvčí Ivy Pavlouskové odstartuje slevy začátkem července. „Letní výprodeje budeme mít od 2. do 16. července. Zařadíme do nich produkty napříč celým sortimentem elektra a příslušenství. Slevy dosáhnou až 70 procent, přičemž při výpočtu slev vycházíme ze skutečných cen v červnu, konkrétně z cen k 20. červnu,“ doplnila Pavlousková.

Letní výprodeje už běží nejen v kamenných obchodech, ale také na internetu. Například e-shop Bezvasport.cz dává na některé výrobky až 80procentní slevu. Na letní oděvy, plavky či obuv za ceny nižší až o 65 procent láká internetový obchod Prodeti.cz.

Odborníci ale upozorňují, že všichni obchodníci používají vysoké slevy před Vánoci nebo i teď v létě především jako návnadu na zákazníky. „Často se týkají jen drobného zboží, zatímco ceny většiny sortimentu mohou zůstat beze změny. Některé slevy pak platí pouze při nákupu nad určitou částku anebo je sleva podmíněna vlastnictvím zákaznické karty,“ upozorňuje specialista mBank na úvěrové produkty Adam Kusý.

V minulosti se také vyskytly případy, že obchodník ceny na pár týdnů uměle zvýšil, aby je pak snížil na původní úroveň a vydával to za výprodej. „Hlavně před nákupem dražšího zboží si zjistěte obvyklou cenu výrobku už před vstupem do prodejny,“ radí Kusý.

Slevy i v zahraničí

Za letními slevami, které dosahují několik desítek procent, mohou Češi vyrazit i do zahraničí. Už koncem června se mohou vypravit na výhodné nákupy například do Polska, Dánska a Lucemburska. Razantní snížení cen je na spadnutí i ve Francii, kde podle speciálního předpisu začnou ve středu 27. června a potrvají přesně šest týdnů.

„Pokud jde o dovolenkové destinace, Chorvatsko začíná 1. července se slevami, které skončí nejdéle po 60 dnech. V Itálii budou slevy ve většině regionů od 2. července a potrvají také do konce srpna, nicméně prodejci ve velmi turistických oblastech sníží ceny až v průběhu srpna,“ sdělil Právu Ondřej Tichota z Evropského spotřebitelského centra.

Podobně jako v Itálii probíhají letní výprodeje ve Španělsku, na Kanárských ostrovech nebo na Baleárách. „Návštěvníci Kypru se dříve trefili do sezóny slev v srpnu, dnes už obchody mohou zahájit slevy kdykoli. V Bulharsku jsou slevy klasicky od července do srpna,“ informoval dále Tichota.

V červenci Češi stále častěji vyrážejí za letními slevami také do Drážďan a dalších německých měst.

Anketa

Využíváte letní výprodeje?
Ano, nakupuji ve velkém
9,7 %
Sem tam si něco koupím
66,5 %
Výprodeje nevyhledávám
23,8 %
Celkem hlasovalo 155 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám