Hlavní obsah

Řada lidí si už nákup drahého bytu rozmyslí

Právo, Jakub Svoboda

Rekordně vysoké ceny nemovitostí začínají stále více Čechů od koupě bytů či domů odrazovat. Ceny nemovitostí nadále rostou, poptávka ale kvůli vysokým cenám zpomaluje, upozornila Hypoteční banka. V prvním čtvrtletí podle ní nejvíc zdražily byty, nejméně pozemky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Meziročně se ceny bytů zvedly o více než desetinu. Z HB Indexu, který sleduje hodnotu nemovitostí, vyplývá, že ceny bytů meziročně vzrostly o 12 procentních bodů na hodnotu 129,6.

Mezičtvrtletně stouply o 3,1 procentního bodu. Základní hodnotu indexu 100 bodů přitom představují skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2010. Byty tak za posledních osm let zdražily téměř o třetinu.

V Praze i přes 90 tisíc za metr čtvereční

„Byty v porovnání s předchozím kvartálem zdražovaly ve všech krajích České republiky pouze s výjimkou Ústeckého kraje. Zde ceny stagnovaly. To může být způsobeno sníženou aktivitou investic do takzvaných sociálních bytů. Vůbec nejrychleji rostly ceny v Jihočeském a Středočeském kraji. Vysoký růst sledujeme také v Praze,“ uvedl ředitel odboru nemovitostí Hypoteční banky Petr Němeček.

S tím, jak klesá nabídka atraktivních bytů, zpomaluje podle něj i poptávka na trhu. Očekává, že vysoké ceny a zároveň zpřísnění podmínek pro financování nemovitostí Českou národní bankou povede k dalšímu snížení poptávky.

„To by mohlo vést ke zpomalení až zastavení dlouhodobého cenového růstu. Z důvodu vysokých cen nemovitostí a hůře dostupných hypoték dojde k odchodu části potenciálních kupujících do nájmů, což může způsobit mírný nárůst tržního nájemného,“ odhadl dále Němeček.

V Praze byl v prvním čtvrtletí největší zájem o byty s dispozicemi 2+1 a 2+kk, mimo hlavní město jsou nejvíc poptávány byty s dispozicemi 3+1 nebo 3+kk.

V prvním čtvrtletí byty zdražovaly ve všech krajích ČR  s výjimkou Ústeckého kraje
Petr Němeček, Hypoteční banka

„V Praze vidíme stabilní tempo růstu cen u cihlových bytů a naopak zpomalení u panelových bytů. Nové projekty již atakují ceny přes 85 tisíc Kč/m2. V posledním čtvrtletí také zaznamenáváme stále vyšší zájem cizinců o koupi bytů v novostavbách,“ uvedl Petr Němeček.

Průměrná nabídková cena nových pražských bytů uváděná v cenících developerů Trigema, Skanska Reality a Central Group se ke konci března meziročně zvýšila o 21,2 procenta na 91 537 korun za metr čtvereční. Ceny starších bytů jsou zhruba o 10 tisíc korun nižší než u novostaveb.

V regionech jsou ceny bytů často výrazně nižší. I tak podle guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka jsou teď nemovitosti v Česku v průměru nadhodnocené asi o 15 procent.

Rodinné domy v prvním čtvrtletí zdražily meziročně o osm procentních bodů na hodnotu 122,1. Mezičtvrtletně se index zvýšil o 1,7 procenta.

„Tempo růstu cen rodinných domů bylo nejpomalejší za poslední čtyři čtvrtletí. Developerská výstavba je rozšířena převážně ve Středočeském kraji a v okolí větších krajských měst,“ informoval Němeček.

Ceny pozemků se zvýšily meziročně o 4,7 procentního bodu na 142,5, mezičtvrtletně vzrostly o 2,7 procenta. „Poptávka je i nadále stabilní. Vysoké ceny pozemků v okolí velkých měst vytlačují poptávku do vzdálenějších lokalit. Zájem je také o levnější pozemky bez kompletních veřejných sítí,“ dodal Němeček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám