Hlavní obsah

Úrokové sazby hypoték mírně rostou, zájem o hypoteční úvěry klesá

Průměrná úroková sazba hypoték po měsíci opět mírně vzrostla. Banky ale zatím k výraznému zdražení hypotečních úvěrů nepřistoupily. Počet sjednaných hypoték i jejich celkový objem však v dubnu klesl.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

Vyplývá to z údajů ukazatele Fincentrum Hypoindex, který od roku 2003 sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

Průměrná úroková sazba hypoték vzrostla v dubnu o 0,05 procentního bodu, dostala se tak na hodnotu 2,51 procenta.

„Průměrná sazba Fincentrum Hypoindexu v dubnu mírně vzrostla. Některé banky 'doháněly' konkurenci, když si v předchozích měsících ponechaly nižší sazby. Duben však nebyl jen o plošném růstu sazeb, u jedné z bank jsme se v rámci jarní nabídky dočkali i jejich zajímavého snížení,“ uvedl Josef Rajdl, hlavní analytik společností Fincentrum.

Do bank si ve čtvrtém měsíci roku přišlo pro hypotéku celkem 7896 klientů, o 1191 méně než v předchozím měsíci. Meziročně pak počet uzavřených smluv pokles o 659.

Klienti si v dubnu sjednali hypotéky v celkovém objemu 16,871 miliard korun. Oproti březnu se však jedná o výrazný pokles, objem ve třetím měsíci byl totiž o 2,376 miliard korun vyšší. Objemy klesly i v meziročním srovnání. V dubnu 2017 si lidé sjednali hypotéky za 17,579 miliard korun.

Fio a Wüstenrot zlevnily, ČSOB zdražila

V dubnu a počátkem května některé banky upravily výši úrokových sazeb.  Fio banka na začátku května hypotéky zlevnila, klienti tak mohou získat sazbu od 1,48 procenta ročně.

V dubnu snížila úrokovou sazbu o 0,15 procentního bodu u všech fixací i Wüstenrot. Týká se to Hypotéky pro vlastní bydlení i Hypotéky Refin v pásmu od 80 do 90 procent LTV.

ČSOB v dubnu zvýšila 0,7 procentního bodu sazby u jednoleté fixace, a to na 4,39 procenta s LTV nad 70 procent. Hypotéku od 66 od 70 procent LTV pak nabízí od 3,59 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám