Hlavní obsah

Češi mají malé pojistné limity u odpovědnosti, škody musí hradit i ze svého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle nového občanského zákoníku mají pozůstalí nárok na výrazně vyšší odškodnění v případě usmrcení svých blízkých. Jeho průměrná výše u jedné škody vzrostla na dvojnásobek ve srovnání se situací před platností nového zákona. Lidé si ale u pojištění odpovědnosti nesjednávají dostatečně vysoké limity. Polovinu nejzávažnějších škod tak musí nedostatečně pojištění klienti hradit ze svého.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Přestože v posledních letech docházelo k určitému navyšování propojištěnosti jak z hlediska počtu pojištěných, tak i objemu pojistného, aktuální hodnota průměrného pojistného – ve výši 449 korun – je stále velmi nízká a tento mírný nárůst nemůže výrazně ovlivnit průměrnou výši limitu pojistného plnění na škody na zdraví,“ upozornil Petr Jedlička z České asociace pojišťoven (ČAP).

Miliónový limit nestačí na průměrné odškodnění

Nový občanský zákoník (NOZ) upravil částky odškodnění pozůstalých v případě usmrcení či zaviněných následků na zdraví. Již čtyři roky tak mají nárok na podstatně vyšší částky.

Ovšem jak ukázala analýza ČAP, limit plnění v hodnotě jednoho miliónu korun na škody na zdraví, který si klienti nejčastěji u obecné odpovědnosti sjednávají, zdaleka nestačí na průměrné odškodnění pozůstalých v případě zaviněného usmrcení.

„Dříve byly stanoveny pevné částky pro jednotlivé kategorie škod na zdraví. Nový zákon zavedl individuálnější náhrady poškozeným na základě posouzení konkrétní situace újmy pro pozůstalé i pro zraněného. Je například rozdíl, pokud riskantní jízdou na kole srazíte běžného chodce, nebo vrcholového tenistu – a zlomíte mu ruku,“ upozornila Lucie Žulavská z ČAP.

Průměrný nárok jednorázového odškodnění pozůstalých po obětech dopravních nehod za duševní útrapy
RokČástka v Kč
2011961 283
20121 338 733
20131 312 519
2014 - NOZ1 904 362
2015 - NOZ1 888 896
2016 - NOZ2 415 869
2017 - NOZ2 135 092
Zdroj: ČAP

Pojistný limit u škody na zdraví alespoň 10 miliónů

Odborníci varují před podceňováním pojištění odpovědnosti občanů, a to jak v případě provozu vozidla, tak při běžných aktivitách (například při jízdě na kole či kolečkových bruslích, lyžování apod.). Sjednání pojištění odpovědnosti za škody by mělo být samozřejmostí i pro majitele domácích mazlíčků, především psů.

Kdokoli může druhému člověku způsobit škodu s enormním rozsahem, je tedy více než zřejmé, že limity v řádech desítek miliónů korun, které už dnes pojišťovny nabízejí, budou v těchto situacích nezbytné.

„Česká republika by se měla v tomto ohledu časem srovnat s běžnou praxí v okolních zemích, kde výše limitů koresponduje s výší limitů v rámci povinného ručení. Ty se pohybují na úrovni 1,2 miliónu eur a dostačují pro odškodnění v případě majetkových škod i škod na zdraví,“ dodala Žulavská.

„Nabídka pojišťoven se v tomto ohledu výrazně rozšířila a možnosti klientů pořídit si produkt s výrazně vyššími limity odškodnění u škod na zdraví v řádu desítek miliónů korun je znatelně pestřejší, než tomu bylo přede dvěma lety,” doplnil Jedlička.

Pokud by limit sjednávaného pojistného plnění na škody na zdraví dosahoval hodnoty 10 miliónů korun a více, lze jím pokrýt i závazky z trvalých následků v případě nutnosti vyplácet rentu. Jedná se např. o ztráty na výdělku nebo o výpomoc v domácnosti, na které limity jeden až dva milióny korun nemohou stačit.

Zkušenosti pojišťoven však ukazují, že produkty s vyššími limity jsou u pojištění obecné odpovědnosti využívány pouze velmi částečně.

Anketa

Máte sjednáno pojištění odpovědnosti za škodu?
Ano
71,6 %
Ne
28,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 419 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám