Hlavní obsah

Chcete ušetřit? Zbavte se zlozvyků

Právo, Jan Holý

Řada lidí si po Novém roce dala předsevzetí, co by chtěli zlepšit nebo čeho se vyvarovat. Mezi nejčastější patří přestat kouřit, omezit spotřebu alkoholu, zdravěji se stravovat či více sportovat. Už za pár týdnů je ale většina lidí přestává dodržovat. Pokud se jim však podaří zlozvyků se zbavit, získají podle psychologů nejen dobrý pocit sami ze sebe, zlepší si kondici i zdraví. V neposlední řadě mohou také ušetřit.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Například člověk, který kouří krabičku cigaret denně a podaří se mu přestat kouřit, může měsíčně ušetřit i více než tři tisíce korun.

Podle průzkumu Equa bank si skoro polovina lidí dává předsevzetí právě kvůli úspoře peněz. Zdraví je až na druhém místě. Pouze necelá třetina Čechů pro ně má osobní důvody, aby se cítila lépe. „Přestat se zlozvyky, které mohou být i finančně nákladné, je pro lidi obecně velmi těžké. Proto si často dáváme předsevzetí, že v novém roce se nám to konečně podaří,“ říká Jakub Pavel, ředitel retailového bankovnictví Equa bank.

Zdravá úspora

Zdravým životním stylem může řada lidí nejenže zabránit kardiovaskulárním či nádorovým onemocněním, ale u mnoha pojišťoven získat i slevu na životním pojištění. Výše pojistného se odvíjí také od indexu tělesné hmotnosti (BMI). Pokud je BMI optimální a zároveň jste nekuřák, můžete na pojistném zaplatit až o čtvrtinu méně.

Ovšem v případě, že máte BMI vysoký, můžete čekat naopak přirážku. „Zavedli jsme to přibližně před devíti měsíci a už se nám projevuje vyšší poptávka právě ze strany této cílové skupiny, která tak může dosáhnout velmi příznivé ceny,“ uvedla Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

Rizikovému chování klientů se pojišťovny snaží stále více předcházet. Obezita a hrozba cukrovky jsou pro ně nyní daleko podstatnější než to, že děláte rizikový sport. Bonus v podobě slevy za pravidelné preventivní prohlídky u praktického lékaře, urologa či gynekologa jednou ročně nabízí např. pojišťovna MetLife.

Uniqa letos chystá měření tělesných funkcí a pohybových aktivit pomocí chytrých náramků. „Klienti, kteří budou ochotni tato data sdílet, dostanou další slevu z pojistného, budou-li jejich hodnoty ze zdravotního hlediska příznivé,“ vysvětluje Svobodová.

Mobilní aplikace odborníky nenahradí

Novoroční předsevzetí podle průzkumů dodrží pouze osm procent Čechů. „Lidé je neberou příliš vážně. Je důležité dávat si reálné cíle, například že začnu zdravě jíst, a především mít silnou motivaci,“ říká nutriční terapeutka Hana Knížková.

Vedle nových produktů pojišťoven tuto motivaci podporují i některé mobilní aplikace. Často bývají ke stažení zdarma, uživatelům poskytují jistou dávku soukromí, co se týče naměřených hodnot, a ihned dávají zpětnou vazbu.

„Aplikace nejsou všespásné a jsou vhodné pouze pro orientaci a zběžná měření. Osobní konzultaci s lékařem nebo jiným specialistou nahradit nemohou,“ dodává Knížková.

Reklama

Výběr článků

Načítám