Hlavní obsah

V pojistných podvodech s úrazy jedou i lékaři

Právo, svj

Přibývá podvodů v úrazovém pojištění, přičemž podle pojišťoven v nich jedou i lékaři, a někdy i docela známí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Poměrně překvapivé je, že do podvodů v úrazovém pojištění se zapojují i celkem známí lékaři, například špičkoví ortopedi nebo sportovní lékaři. Pravděpodobně mají dojem, že vlastně nedělají nic špatného,“ říká mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

„Účast lékařů na pojistném podvodu se prokáže zhruba ve čtvrtině prošetřovaných případů v úrazovém pojištění. Pravdou ale také je, že řada lékařů se na pojistných podvodech nepodílí úmyslně. Neuvědomují si totiž, že například neopodstatněným prodlužováním pacientovy léčby se podílejí na pojistném podvodu a mohou za to být citelně sankcionováni,“ dodala mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

Požití alkoholu zamlčel

Například Česká podnikatelská pojišťovna podle vedoucího oddělení vyšetřování Bezpečnostního odboru Aleše Haisla zaznamenala nedávno případ, kdy klient pod vlivem alkoholu při cestě domů upadl na schodech a utrpěl zlomeninu zápěstí a žeber.

„Ještě téhož večera se muž nechal ošetřit v nemocnici a následně oznámil pojišťovně úraz. Zatajil ovšem fakt, že se mu újma stala po požití alkoholu. Dokonce upravil lékařské zprávy tak, aby v nich nebyly záznamy o stavu, v jakém byl přijat k ošetření.

Specialisté ČPP své podezření na manipulaci s lékařskou dokumentací prověřili a srovnáním se záznamy přímo z ošetřujícího zařízení podvodné jednání klientovi prokázali.

Rekreanti hromadně hlásili střevní potíže

Pojišťovny odhalily i desítky podvodů v cestovním pojištění. „Klienti nám předložili falešné doklady za neprovedené ošetření, nebo dokonce operace. Šlo o případy z Egypta, kde skupina podnikavců „vytvořila“ imaginární zdravotní zařízení, které vydávalo falešná potvrzení o zdravotních potížích klientů. Ti se pak snažili získat pojistné plnění. Šetřením jsme zjistili, že žádné takové zařízení v Egyptě neexistuje,“ řekl Milan Káňa z Kooperativy.

„Během roku 2016 nám přišlo nevídané množství hlášení o střevních potížích v Hurghadě od více než stovky rekreantů v Egyptě, kde se s takovými případy jinak samozřejmě setkáváme. Všechny byly ale vyplněny stejně, ošetření provedlo jedno zařízení a stejných několik lékařů,“ sdělila Právu mluvčí Uniqy Eva Svobodová. Klienti pak podle ní chtěli inkasovat částky v řádu až několika desítek tisíc korun podle závažnosti onemocnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám