Hlavní obsah

Češi vítají možnost propojit své bankovní účty

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valná většina Čechů má své peníze rozložené na několika účtech u různých bank. Propojit a ovládat je jednou aplikací by uvítaly tři pětiny z nich. Slibují si od toho především zjednodušení a lepší přehled o svých penězích.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Banky mají od 13. ledna 2018 nově povinnost otevřít svá bankovní rozhraní také dalším prověřeným bankovním a nebankovním aplikacím. Pro klienty to znamená, že data o svém bankovním účtu mohou poskytnout i třetím stranám.

„Řada klientů má dnes účet ve dvou a více bankách a nyní se otevírá příležitost, aby banky svým klientům umožnily přistupovat přímo z jejich bankovnictví právě i k účtům, které mají klienti jinde,“ uvedl Jakub Feldstein z Air Bank, z jejíhož aktuálního průzkumu provedeného společností STEM/MARK vyplynulo, že tři z pěti Čechů, majitelů účtů ve více bankách, by uvítali možnost své účty navzájem propojit a přistupovat k nim přímo z internetového bankovnictví nebo mobilní aplikace jen jedné banky.

„Jak dokládají výsledky průzkumu, pro většinu klientů by propojení účtů bylo velmi pohodlné,” doplnil Feldstein. V průzkumu to zmínilo devět z deseti oslovených, kteří zároveň vyzdvihli zjednodušení i rychlost tohoto přístupu.

Pro dvě třetiny lidí je na možnosti přistupovat k více účtům pomocí jedné aplikace pozitivní to, že díky tomu získají lepší přehled o svých penězích a uvidí tak všechny zůstatky na jednom místě.

Na druhou stranu lidé, kteří by propojení účtů nevyužili, nejčastěji zmiňovali obavy o bezpečnost svých dat (57 procent). Více než polovina to nepotřebuje a každý druhý má účty oddělené schválně a pohromadě je mít ani nechce.

Nebankovním aplikacím by data poskytl jen každý sedmý

Podstatně méně Čechů by podle průzkumu propojilo svůj bankovní účet s nějakou další, nebankovní aplikací. Využilo by to jen 15 procent respondentů, 46 procent lidí by bylo proti, dvě pětiny oslovených se ještě nerozhodly.

Pokud by lidé umožnili přistupovat nebankovním aplikacím k údajům ze svého bankovního účtu, nejčastěji by svá data poskytli aplikacím technologických firem (50 procent) nebo aplikacím telekomunikačních firem (24 procent). Aplikacím fintech společností by svá data podle průzkumu poskytl každý jedenáctý z těch, kteří by novou možnost využili.

První vlaštovka: Creditas

Počínaje pondělím 15. ledna začíná poskytovat služby otevřeného bankovnictví vycházející ze směrnice PSD2 banka Creditas. Její klienti si tak mohou do svého internetbankingu integrovat běžný účet vedený u Fio banky.

Budou tak moci si zobrazovat informace o zůstatcích i zadávat platební příkazy. Účty dalších bank chce Creditas přidat během února.

Anketa

Uvítali byste možnost propojit své bankovní účty?
Ano
20,8 %
Ne
79,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2203 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Účty u více bank zvládne jedna aplikace

Lidé budou mít od příštího roku možnost spravovat své platební účty, které mají u různých bank, prostřednictvím jen jedné mobilní nebo internetové aplikace.

Výběr článků

Načítám