Hlavní obsah

Nenechte své peníze rozkutálet se aneb Kde všude je možné najít úspory

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátek roku může být tím nejvhodnějším obdobím pro rozhodnutí udělat si pořádek ve financích. Můžete tak najít díry, kudy vám peníze utíkají, i objevit nové zdroje, kudy by naopak mohly přitéci.

Ilustrační snímek

Článek

Důležité je mít přehled, a to především v oblasti výdajů. Příjmy jsou většinou jasné, ale na straně výdajů mohou s vyrovnaným rozpočtem zahýbat například půlroční či roční platby pojištění, platby za kroužky dětí i nečekané výdaje za porouchané spotřebiče.

Rad a tipů, jak a kde hledat v domácnosti úspory, existuje nepřeberné množství. V následujícím přehledu se zaměříme alespoň na ty nejdůležitější.

S šetřením začněte u energií

Platby za bydlení a energie tvoří podle nejnovějších údajů Českého statistického úřadu největší částku v rodinném rozpočtu (21 procent), a proto je zde i největší prostor k úsporám.

Jednotliví dodavatelé energií nabízejí díky konkurenčnímu boji poměrně rozdílné podmínky. Vyplatí se vám udělat si o nich přehled, a změnou dodavatele tak ušetřit i několik tisíc korun ročně.

Samozřejmostí by pak mělo být energiemi neplýtvat – zhasínejte světlo, šetřete vodou, nepřetápějte, dávejte si pozor na stand-by režim jednotlivých spotřebičů a cíleně využívejte nízký tarif elektřiny například pro pračku nebo myčku. Nenechávejte ani nabíječky v zásuvce a ušetříte i několik stovek korun ročně.

Neplýtvejte potravinami

Druhou největší položku rodinných výdajů (20 procent) představuje nákup jídla. Češi bohužel často neznají míru a až třetina potravin pak končí v odpadcích. Ukázal to i průzkum společnosti Home Credit, který mapoval chování lidí při nákupech na sváteční dny koncem loňského roku. Mnozí Češi se natolik rozšoupli, že nakoupené hory jídla nebyli schopni zkonzumovat a většinou byli nuceni ho vyhodit.

Možnou úsporu můžete najít i v omezení poledních návštěv restaurací. „Ještě donedávna jsem na obědy do restaurace chodila každý den. Když jsem měla pocit, že se mi peníze stále záhadně kutálí, začala jsem pozorně sledovat své výdaje. Překvapilo mě, kolik za obědy venku vlastně utrácím. Od té doby se snažím připravovat si jídlo doma, čímž ušetřím i tisícovku měsíčně,“ uvedla pro Právo kosmetička Hanka.

Každodenní stravování v restauracích skutečně dokáže udělat pořádnou díru v rodinném rozpočtu. Pod 100 korun, jak ukázal aktuální průzkum společnosti Edenred, který sleduje reálné útraty zaměstnanců za obědy, se nyní již ve velkých městech nenajíte. Jen za poslední rok vzrostla průměrná útrata v restauracích o více než pět korun na prosincových 111,90 koruny.

Ve městě využívejte MHD

Doprava je s 11procentním podílem na rodinných výdajích na třetím místě, a i v této oblasti je možné najít prostor k úsporám. To, že cestování městskou dopravou vám uspoří spoustu peněz oproti jízdě autem, je obecně známá skutečnost.

Ušetřit ale můžete i při platbách za jízdné. Výhodnější je investovat do ročního předplatního kupónu než do měsíčního. Například v Praze vás měsíční kupón vyjde na 550 korun, roční pak na 3650 korun, v Liberci za měsíční jízdné zaplatíte 580 korun, roční předplatní jízdenka vyjde na 5520 korun a například v Brně je nejlevnější měsíční kupón za 550 korun, roční pak za 4750 korun.

Ušetřete na splátkách

Pokud splácíte více úvěrů a půjček, můžete využít tzv. konsolidace neboli sloučení více úvěrů do jednoho produktu. Získáte větší přehled, a pokud současné splátky každý měsíc enormně zatěžují váš rodinný rozpočet, můžete mu ulevit.

„Pokud platíte několik půjček, většinou vyjde výhodněji sjednotit je refinancováním do půjčky jedné. Možné je také sloučení půjček rodinných příslušníků. Ať už se jedná o bankovní nebo nebankovní půjčky, splátky kontokorentů nebo různých kreditních karet,“ doporučila Gabriela Brůhová ze Sberbank.

Ušetřit ale můžete i v případě, že splácíte třeba jen hypotéku. Refinancování hypotéky se stalo v posledních letech trendem. Díky němu můžete nahradit po konci fixace úrokové sazby (u některých bank i kdykoliv během fixace) starý úvěr novým, a pokud zvolíte chytře, lze získat mnohem výhodnější úvěr s lepšími podmínkami. Můžete tak mít výrazně lepší úrokovou sazbu a nižší splátky.

V neposlední řadě je vhodné se zamyslet nad drobnými, ale častými a mnohdy i každodenními výdaji. Potřebujete si denně koupit kávu cestou do práce, když si ji můžete téměř zdarma uvařit až v kanceláři? Jen takový krok vám totiž překvapivě ušetří přibližně tisíc korun měsíčně (počítejte pětkrát 50 korun týdně).

Cigarety, alkohol či sladkosti – všude tam je prostor pro přehodnocení výdajů. Spočítejte si, kolik tyto „drobné“ výdaje ukrojí z vašeho rozpočtu ročně, a budete možná překvapeni.

Reklama

Související články

Milión jako rezerva na penzi postačí

Naprostá většina Čechů v produktivním věku se chová zodpovědně a na důchod si spoří. Ovšem každý třetí vůbec netuší, kolik by si vlastně měl stranou odložit,...

Výběr článků

Načítám