Hlavní obsah

O Vánocích si vyluxovali účty, teď nemají na placení

Právo, Jindřich Ginter

Někteří Češi se před Vánocemi kvůli nákupům dárků či vybavení, někdy i s lákavým odloženým splácením, tak neuváženě zadlužili, že během prvního kvartálu letošního roku budou mít potíže se splácením. Na stole jim pak navíc leží i neuhrazené složenky za běžný chod domácnosti.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Právu to potvrdila Poradna při finanční tísni a potíže u některých spotřebitelů předpokládá i Asociace inkasních agentur.

„Už v únoru pociťujeme nárůst počtu klientů. Zhruba o patnáct procent. Odkládají před Vánoci řešení své finanční situace, koncentrují se na zajištění vánoční pohody, nechtějí se zabývat chmurami,“ popsal Právu každoroční praxi David Šmejkal, šéf Poradny při finanční tísni.

Ta patří k respektovaným organizacím svého druhu. Loni ji navštívil již stotisící klient a jako první v ČR obdržela akreditaci od ministerstva spravedlnosti k poskytování služeb v oblasti oddlužení podle insolvenčního zákona. Podle Šmejkala se může do finanční tísně kvůli Vánocům dostat v nejbližších měsících 1500 až dva tisíce lidí.

Černé pátky opravdu černé

„Nejčastěji jim udělá problém splátkový prodej elektroniky, jako jsou kuchyňské roboty, televize, drahé mobily pro děti. I když počítají každou korunu, před Vánoci si řeknou, že jednou za rok si dopřejí, bez ohledu na to, co se bude dít v lednu a únoru,“ shrnuje Šmejkal.

Každý rok je to stejné, i když rostoucí průměrný příjem vylepšuje schopnost domácností splácet. „Také poměrně dost lidí už zažilo vymáhání, inkasní agentury, bankrot a dává si přece jenom už více pozor,“ věří Šmejkal.

Neuhrazené závazky vzniklé během slevových akcí jako Černý pátek, Kybernetické pondělí a dalších před- a povánočních marketingových lákadel na spotřebitele se do vymáhání většinou dostanou až za půl roku, a ještě k tomu se na ně nabalují jiné odložené platby.

„Zejména kolem Vánoc, kdy obchody lákají na nepřekonatelné slevy a akce jako Černý pátek, spotřebitelé s oblibou pořizují zboží, na které ve skutečnosti nemají. Z našeho loňského průzkumu platební morálky Čechů plyne, že téměř pětina spotřebitelů za služby či zboží neplatí včas,“ sdělil Právu jednatel inkasní agentury EOS KSI Vladimír Vachel.

Podle něho dvě třetiny dlužníků své jednání odůvodňují aktuálními finančními problémy, průměrně 40 procent pak dluhy neplatí záměrně.

Větší platy a regulace

„Na prahu nového roku tedy očekáváme, že podíl odkládání plateb za závazky bude ještě vyšší. Kvůli dárkům se lidé navíc často rozhodují nezaplatit pravidelné měsíční splátky například za paušál, energie nebo leasing,“ upozornil Vachel.

„Obvykle po Novém roce platí někteří spotřebitelé hůře. Uvidíme, jestli i letos bude situace podobná předchozím rokům. Lidé mají více peněz, u poskytovatelů úvěrů došlo ke zpřísnění podmínek, jde proto o zcela novou situaci a také čekáme, jak se projeví. Každopádně do inkasních agentur jsou nesplácené pohledávky věřiteli předávány až s několikaměsíčním zpožděním,“ míní prezident Asociace inkasních agentur Radek Laštovička.

Anketa

Utratili jste o uplynulých Vánocích více peněz, než bylo rozumné?
Ano
10,2 %
Ne
89,8 %
Celkem hlasovalo 6431 čtenářů.

Reklama

Související články

Sloučit je možné i půjčky celé rodiny

Sloučit více půjček do jedné lze už několik let. Češi této možnosti využívají, ovšem mnozí netuší, že je možné konsolidovat i jiné typy závazků, nejen...

Výběr článků

Načítám