Hlavní obsah

Vánoce jsou pro Čechy nejdražším svátkem, šetřit na ně nemusí jen zlomek lidí

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce pro více než čtyři pětiny Čechů představují zvýšenou finanční zátěž. Jen každý šestý člověk na ně šetřit nemusí a zvládne je financovat ze svého běžného rozpočtu. Kvůli pořízení dárků se ale zadluží jen minimum lidí.

Foto: Profimedia.cz

Čtyři pětiny lidí si musí na dárky našetřit.

Článek

Podle aktuálního průzkumu agentury Nielsen Admosphere pro společnost Profi Credit Vánoce slaví 96 procent obyvatel Česka. Lidé dodržují vánoční zvyky i tradice, více než čtyři pětiny oslovených pečou i vánoční cukroví a prakticky všichni (97 procent) kupují svým blízkým a přátelům vánoční dárky.

Vánoce v průměru za 10 tisíc

Vítr v peněžence však lidem nezpůsobí jen vynaložené tisíce korun za dárky. Citelný nárůst výdajů v předvánočním období způsobuje i nákup potravin, alkoholu, různých dekorací, surovin pro pečení cukroví, vánočního stromečku či adventního věnce.

Do těchto položek pravidelně investuje více než polovina respondentů, v průměru je přijdou na čtyři tisíce korun.

Pozitivní zprávou je, že se Češi kvůli nákupu dárků nechtějí zadlužovat
Kamil Kunc, NMS Market Research

Vánoce jsou tak v Česku nejnákladnějším svátkem a pro většinu lidí představují výrazný zásah do rodinného rozpočtu. Češi za ně letos podle průzkumu v průměru utratí zhruba 10 tisíc korun, o pětinu více než v loňském roce.

Více než čtyři pětiny lidí nejsou schopny vánoční výdaje utáhnout z běžného domácího rozpočtu, musí si na ně našetřit, případně hledat zdroje jinde. Jen každý šestý oslovený se v průzkumu svěřil, že Vánoce pro jeho domácnost nepředstavují výraznou finanční zátěž, a je tak schopen je financovat z běžných příjmů, aniž by musel předem šetřit.

Málokdy je řešením i půjčka

Pro část populace je řešením pořídit vánoční nákupy na dluh, takových lidí je však jen zlomek, naprostá většina lidí se vánočním půjčkám brání.

„Pozitivní zprávou je, že se Češi kvůli nákupu dárků nechtějí zadlužovat. Tento názor sdílí téměř čtyři pětiny respondentů,“ uvedl Kamil Kunc, ze společnosti NMS Market Research, která mapovala postoj lidí k půjčkám na Vánoce.

Foto: David Ryneš, Novinky

Češi a půjčky na vánoční dárky

Každý sedmý dotázaný zmínil, že si sice ještě nikdy na dárky nepůjčil, ale do budoucna to nevylučuje. Tři lidé ze sta si již několikrát na dárky půjčili, čtyři ze sta tak učinili jen výjimečně.

Podle společnosti Profi Credit si ti, kteří se kvůli pokrytí vánočních výdajů zadluží, půjčují v průměru 10 tisíc korun.

Pravděpodobnost zadlužení klesá spolu s věkem i s dosaženým vzděláním, zatímco se základním vzděláním by si nikdy nepůjčily tři čtvrtiny lidí, do půjčky na Vánoce by nešlo téměř devět z deseti lidí s vysokoškolským vzděláním.

Reklama

Související témata:

Související články

Vánoční pečení se letos značně prodraží

Češi, kteří si vánoční cukroví doma nepečou, a na Vánoce jej kupují, musí počítat s tím, že si letos za tuto oblíbenou pochoutku připlatí. Oproti loňskému roku...

Výběr článků

Načítám