Hlavní obsah

Každý čtvrtý Čech už doplatil na půjčku příbuzným

Půjčky v rodině nejsou nic neobvyklého. Mnozí lidé, kteří potřebují dočasně finančně vypomoci, často zamíří právě za svými příbuznými. Tři čtvrtiny Čechů potvrdily, že už někdy někomu v rodině půjčily. Bohužel každý čtvrtý dotázaný má s vracením špatnou zkušenost.

Foto: Profimedia.cz

I půjčku mezi nejbližšími příbuznými je dobré ošetřit smlouvou.

Článek

„Rodinné půjčky mohou být vhodné pro krátkodobé pokrytí nižších výdajů, zároveň je však zapotřebí přihlédnout k rizikům, která s sebou nesou. Pokud dlužník přestane půjčku splácet, je pro věřitele těžké situaci řešit s ohledem na velmi pravděpodobné zhoršení vztahů v rodině,” uvedl Jakub Pavel z Equa bank, která se na půjčky v rodině zaměřila v červencovém průzkumu.

Průzkum navíc ukázal, že „v průměru Češi nedostali zpět přes 180 tisíc korun, což je pro domácnost citelný dopad do rozpočtu,“ dodal Pavel.

Foto: David Ryneš, Novinky

Půjčili jste někdy peníze příbuzným?

Bez smlouvy i bez úroků

Podle průzkumu si Češi v rodině věří, více než čtyři pětiny (85 procent) oslovených totiž po dlužníkovi nepožadovaly žádné ošetření půjčky smlouvou, peníze půjčily tzv. na čestné slovo. Devět z deseti lidí navíc nechtělo příbuznému půjčku navýšit úrokem.

Bohužel čtvrtině lidí se důvěra nevyplatila, přiznali, že se s půjčenými penězi již nikdy neshledali. Buď nedostali zpět celou půjčenou částku (osm procent) nebo dostali zpět jen méně než polovinu dluhu (14 procent), nebo více než polovinu, nikoliv však celou částku (tři procenta). Pětině Čechů se díky půjčce zhoršily vztahy mezi dlužníkem a věřitelem.

Nejčastěji do 50 tisíc

Nejčastěji Češi svým příbuzným půjčili částky do 50 tisíc korun (79 procent).

Každý desátý pak půjčil více než 200 tisíc korun. Průměrná půjčená částka pak činila 90 tisíc korun.

Kolik Češi půjčili příbuzným
Méně než 10 000 Kč56 %
10 001 - 50 000 Kč23 %
50 001 - 100 000 Kč10 %
100 001 - 200 000 Kč6 %
200 001 - 1 000 000 Kč4 %
Více než 1 000 000 Kč1 %
Zdroj: Průzkum Equa bank

Půjčka spíš kamarádovi než strýci a jeho rodině

Matka je podle průzkumu nejdůvěryhodnějším členem rodiny, alespoň co se půjčování peněz týče. Půjčit peníze by jí neváhal zhruba každý sedmý až osmý dotázaný. Na druhém místě je otec (10 procent) a na třetím pak děti (9 procent).

Nejhůře si stojí bratranec se sestřenicí (tři procenta) a strýc s tetou (čtyři procenta). Raději než jim jsou Češi ochotni půjčit dlouholetému kamarádovi (sedm procent).

U druhé půjčky jsou Češi opatrnější

U druhé půjčky v rodině by se Češi už chovali zodpovědněji a opatrněji. Třetina by požadovala sepsání smlouvy o půjčce a sedm procent by si řeklo o úrok.

„Zde je vidět značný kontrast a nabyté zkušenosti oproti první půjčce, kdy smlouvu podepsalo pouze 15 procent dotázaných. Z dotázaných, kteří už v minulosti příbuzným půjčili, by to přesto udělalo 56 procent,“ doplnil Pavel.

Rodinným půjčkám se do budoucna úplně vyhne čtvrtina lidí, přičemž každý sedmý kvůli špatné předchozí zkušenosti a každý desátý by už znovu nechtěl riskovat, ačkoli peníze dostal zpět.

Anketa

Půjčili jste někdy peníze příbuzným?
Ano a dostal/a jsme zpět celou částku.
25,6 %
Ano, ale vrátili mi jen část půjčky.
18,2 %
Ano a nedostal/a jsem zpátky ani korunu.
39,9 %
Ne, ještě jsem příbuzným nepůjčil/a.
16,3 %
Celkem hlasovalo 742 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidé si stále více půjčují mimo banky

Objem nových úvěrů, které loni uzavřely nebankovní společnosti zastřešené evropskou federací Eurofinas, se meziročně zvýšil o 12,7 procenta na 423,1 miliardy...

Výběr článků

Načítám