Hlavní obsah

Letní půjčky: Lidé se zadlužují kvůli uhlí i nečekaným výdajům

Novinky, bab

V letních měsících se vyplatí předzásobit se na zimu levnějším uhlím i dřevem. Včasným nákupem mohou domácnosti ušetřit i tisíce korun za rok. Někteří lidé si na doplnění zásob neváhají i půjčit.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zaznamenali jsme v současné době nárůst úvěrů na nákup levnějšího uhlí a dřeva. Přestože si teď na jeho nákup lidé musejí menší sumu půjčit, protože celou částku k dispozici nemají, pořád je to ve výsledku přijde levněji než nákup topiva na konci roku či na jeho přelomu, kdy prodejci ceny navýší,” uvedl Tomáš Černý ze společnosti Provident Financial.

Dodal, že důvodem ke včasnému nákupu je podle dostupných informací i to, že na uhlí nemusejí lidé čekat mnohdy několik týdnů nebo dokonce měsíce a mají ho doma během pár dnů.

Pořízení zásob uhlí je společně se stavebními úpravami v českých domácnostech v letních měsících nejčastějším důvodem ke sjednání úvěru, tvoří více než 70 procent všech žádostí.

„Půjčky na nákup uhlí a dřeva si sjednávají nejen starší lidé, kteří stále ještě topí tuhými palivy, ale třeba i lidé s rodinnými domy, kteří využili dotace a pořídili si automatické kotle na tuhá paliva,” upřesnil Černý.

Na dovolené si půjčí málokdo

V létě si lidé také častěji půjčují na zaplacení nečekaných výdajů, jako je například nákup nové lednice, oprava porouchané pračky, oprava auta či nákup nových pneumatik (18 procent).

Zhruba každý desátý klient si bere úvěr na zdravotní výdaje, jako jsou např. zubní protézy, ale i třeba menší estetické zákroky.

Pouhá dvě procenta lidí si v současnosti půjčuje na dovolené. „Lidé raději jedou na dovolenou za naspořené peníze, protože se nechtějí kvůli pár dnům volna zadlužovat. Když na to nemají, raději nejedou nikam a zůstávají doma,” uvedl Černý.

O zodpovědnějším přístupu k zadlužování svědčí i fakt, že si jen výjimečně půjčují i po návratu z dovolených.

Oproti loňskému roku se však lidé častěji zadlužují vyššími částkami. „Zatímco loni si lidé u nás půjčovali v průměru okolo 15 tisíc korun, letos je to více než 20 tisíc korun na osobu. Průměrná doba splácení je přitom jeden rok,“ dodal Černý.

Češi dluží 1,5 biliónu korun

V současné době Češi dluží zhruba 1,5 biliónu korun. V meziročním srovnání je to o 110 miliard korun více. Lidem se i více daří své dluhy splácet. Podle informací Registru fyzických osob Solus je podíl dluhů po splatnosti nejnižší od roku 2008.

Ke konci června 2017 bylo v Solus zapsáno 640 tisíc osob s celkovými závazky po splatnosti ve výši 50 miliard korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám